Tőkés László az erdélyi magyar politikát is felelősnek tartja a jelenlegi romániai helyzetért

Az erdélyi magyar politikát is felelősnek tartja Tőkés László azért, hogy Romániában nem történt valódi rendszerváltás.

hirdetés


“Számomra nem az a kérdés, hogy megvalósulnak-e a ’89-es célkitűzések, hanem az, hogy mikor valósulnak meg” – jelentette ki Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke abban az interjúban, amelyet a Szatmári Friss újságnak adott az 1989-es romániai forradalom kirobbanásának 22. évfordulója alkalmából.

Tőkés az interjúban kifejtette, hogy szabad és tényleg demokratikus Romániát szeretne, amelyben a nemzeti közösségek képesek dönteni a saját sorsukról, és otthon érzik magukat. Úgy vélte: ennek jelenleg az az akadálya, hogy nem történt meg a rendszerváltás. „Nem nézünk szembe a múltunkkal, s éppen ezért nem csodálkozhatunk, hogyha hazug a jelenünk” – jelentette ki Tőkés.

Úgy vélte, hogy az erdélyi magyar közösség politikai képviselete is hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához. „A románok nagyon korán rájöttek, hogy van kivel bizniszelni, így hát lábon megvették a politikusainkat” – állította az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő politikus, majd hozzátette: „Az az abszurd helyzet alakult ki, hogy olyan állampolitikát legitimálunk a kormányjelenlétünkkel, amely az alkotmányában még a létünket sem ismeri el.”

Tőkés szerint a hosszú távú megoldás csakis a különböző szintű autonómiák rendszere lehet. Szerinte az erdélyi magyarság nem elégedhet meg csupán a kisebbségi jogokkal. „Őshonos nemzeti közösség vagyunk, akik a szülőföldünkön szeretnénk boldogulni. Ez lehet minden politikai cselekvés kiindulópontja” – hangsúlyozta Tőkés.