Tóth Károly: én jelentkeztem az ügyészségnél

Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselő maga jelentkezett az ügyészségnél, hogy bemutassa bizonyítékait, és igazolja azt az álláspontját, amely szerint nem követett el semmit az UD Zrt.-ügyben. Az MTI azután kereste meg a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnökét, hogy a Magyar Nemzet keddi számában arról írt: ismét gyanúsítottként hallgatta ki őt a Központi Nyomozó Főügyészség.

hirdetés

A volt szocialista képviselő kérte azt is, szüntessék meg az eljárást. Utóbbival kapcsolatban – ahogyan azt a Magyar Nemzetnek is elmondta – megjegyezte: várja az ügyészség pozitív döntését.

Arra a kérdésre, mi volt az oka, hogy jelentkezett az ügyészségnél, Tóth Károly felidézte: július elején is – amikor egyszer már kihallgatták gyanúsítottként – jelezte, képviselői, bizottsági alelnöki munkáját végezte. Ezt azonban az ügyészség nem fogadta el, ezért – mint mondta – most részletesen igyekezett bebizonyítani, hogy mikor, miért, milyen minőségben járt el az ügyben.

Tóth Károlyt július 6-án hivatalos személy által felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntettével gyanúsították meg a nyomozó ügyészek az UD Zrt. ügyében. Akkor megtagadta a vallomástételt.

A vádhatóság másnapi, július 7-i tájékoztatása szerint a volt MSZP-s képviselőt azért gyanúsítják személyes adattal visszaéléssel, mert az előző parlamenti ciklusban fideszes politikusok érintettségét bemutatni hivatott bizonyítékok megismerhetőségében működött közre, hogy lejárassa őket.

Az ügyészség akkori közleménye szerint Tóth Károly az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnökeként 2008. szeptember 25-én – miután a testület soron kívüli összehívását aznapra nem tudta elérni – arra hívta fel, illetve bírta rá Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat irányító minisztert, hogy a bizottság tagjainak bocsássa rendelkezésére a Nemzetbiztonsági Hivatal UD Zrt.-vel kapcsolatos, titkos információgyűjtésen alapuló feljelentéséhez mellékelt telefonbeszélgetésének adatait.

Ezeket a “feljelentés szempontjából indifferens” telefonbeszélgetéseket az UD Zrt. ügyvezetője folytatta Demeter Ervin és Kövér László fideszes képviselőkkel – állt a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményben. Mindezt a szocialista politikus – a gyanú szerint – azért tette, hogy “a Fidesz vezető politikusainak érintettségét” bemutató bizonyítékok megismerhetőek legyenek.

“A titkos információgyűjtésből származó bűnügyi személyes adatok jogtalan kezelése az ellenzéki politikusok nyilvánosság előtti lejáratását célozta, amely az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit – közmegítélésüket tekintve – jelentős mértékben sértette, magatartásával ezt célozta” – tartalmazta a főügyész közleménye, amely kitért arra is: Tóth Károly tudta, illetve tudnia kellett, hogy a bűnügyi személyes adatnak minősülő hangfelvételek ilyen kezelésére nincs törvényes joglap, illetve törvényes cél.

Az UD Zrt.-ügynek jelenleg négy gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Herényi Károly volt MDF-es politikus, Tóth Károly és Szilvásy György.

A főügyészségen július 7-én hallgatták ki gyanúsítottként az UD Zrt.-üggyel összefüggésben Dávid Ibolyát két rendbeli személyes adattal való visszaélés és egy rendbeli kényszerítés bűntette miatt, Herényi Károlyt pedig egy rendbeli személyes adattal visszaélés miatt. Dávid Ibolya és Herényi Károly sem tett vallomást. A gyanúsításközlés ellen panasszal nem éltek, ugyanakkor közölték, hogy álláspontjuk szerint semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Szilvásy Györgyöt már korábban meggyanúsították az UD Zrt.-ügyben.