Tovább nőtt a vezetékes internet-előfizetők száma

Tavaly novemberben is emelkedett a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma, amely így elérte a 2,053 milliót – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

Az NMHH korábbi közlése szerint októberben a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 2,040 millió volt.

Az NMHH gyorsjelentése a három meghatározó szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók, jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül.

Novemberben a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internet szolgáltatásra előfizetők száma 800 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései novemberben 813 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis az épületig, lakásig, irodáig optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 258 ezer előfizetés volt a hónap végén.

A teljes piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,8 százalék, a második a UPC, piaci részesedése 20,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 12,5 százalékos részesedéssel, ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,8 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma novemberben 2,097 millió, míg az előző hónapban 2,111 millió volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 685 ezer – az előző hónapban 677 ezer volt, míg az IP-alapú hangcsatornák száma 129 ezerre nőtt az előző havi 124 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,970 millió volt november végén, míg október végén 2,972 millió.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes piacot alapul véve a legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 62,3 százalékot jelent november végén. Második helyen az Invitel áll 13,1 százalékkal, ezután a UPC 10,5 százalékkal, majd a Digi 7,8 százalékkal következik a sorban.

Novemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,22 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,81 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 366 millió, IP-alapon pedig 104 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 161,3 perc volt.

A novemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta közel 638 ezer számot hordoztak – közölte az NMHH.