Tűzoltó gyakorlatot tartottak a metróalagútban

Tűzoltó gyakorlatot tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntekre virradó éjjel Budapesten a 2-es metró Batthyány tér és Széll Kálmán téri állomása közti alagútban.

hirdetés

A szituáció szerint egy metrószerelvény az alagútban kigyulladt, és többen megsérültek. A BKV a riasztás után áramtalanította az alagútszakaszt, kiürítette az állomásokat, és nagy teljesítményű szellőztetőkkel megkezdte a terület átszellőztetését.

A tűzoltók légzőkészülékekkel mentek az alagútba, és kikísérték a mintegy száz embert, akik a szerelvényen voltak, a sérülteket a Batthyány téri megálló peronján látták el a mentősök. Többen súlyos sérüléseket szenvedtek, voltak, akik sokkos állapotba kerültek. Bérczi László tűzoltósági főfelügyelő, a gyakorlat vezetője elmondta, fontos, hogy pánikhelyzetben is nyugodtan dolgozzanak, mert a kapkodás csak hátráltatja a munkálatokat.

A tűzoltók a riasztás után mintegy 20 perccel éreztek meg a helyszínre, a főfelügyelő szerint azért, mert nem használtak megkülönböztető jelzést, mert éjszaka üres a város, nem lett volna életszerű a gyors helyszínre érkezés.

Hozzátette: normál esetben 10-15 perc alatt meg tudnak érkezni. Hasonló eseménynél kiemelt, 4-es fokozatú riasztással vonulnak ki a tűzoltók, azaz az alagút mindkét oldalára 50-50 tűzoltót vezényelnek ki. A szituációban a száz emberből tizenheten sérültek meg súlyosan.

A mentőknek osztályozniuk kellett, hogy kik azok, akiket először látnak el, és kik azok, akik csak később részesülhetnek elsősegélyben. Bérczi László elmondta azt is, azért ezen a vonalon gyakorlatoztak, mert az elmúlt időszakban felújították a 2-es metró biztonsági berendezéseit, ezeket le kellett tesztelni.

Hozzátette: ebben az évben eddig ezen a vonalon 3 esemény volt, amely nem igényelt beavatkozást.