Új költségvetést akar az LMP

Öt pontban foglalta össze az LMP azt, hogy szerinte mire van szükség az ország pénzügyi stabilitásának visszaállításához. Scheiring Gábor képviselő szerdán, sajtótájékoztatón többek között egy új költségvetési javaslat elkészítésének és Matolcsy György távozásának szükségességéről beszélt.

hirdetés

Az LMP gazdaságpolitikai kabinetvezetője azt mondta, a kormány már egy hete bejelentette, hogy “visszahívja a valutaalapot”, de egyelőre nyoma sincsen annak a gazdaságpolitikai fordulatnak, amit sok millióan “ökölbe szorult pénztárcával” várnak.

Az ország pénzügyi stabilitásának és a pénzügyi bizalom visszaállításának érdekében az LMP öt pontban fogalmazta meg azokat javaslatait, amelyeket a kormány azonnal végre tud hajtani – közölte az ellenzéki képviselő.

Elsőként az egykulcsos jövedelemadó-rendszer visszavonását említette, amelyik helyett egy három kulcsból állót ajánlott. Leszögezte, hogy a kormánynak egy új, a “valós számokon alapuló” költségvetést kell kidolgoznia.

A kabinetnek fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy “eltőzsdézi az emberek pénzét” – tette hozzá Scheiring Gábor, aki emellett kérte, hogy állítsák vissza a Költségvetési Tanács titkárságát, illetve a gazdaságpolitika feletti független kontrollt. Végül leszögezte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek “azonnal mennie kell”.