Új vizsgálói szoba a pécsi onkológián

Csütörtök délután adták át a PTE Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézetében azt a korszerűen felszerelt vizsgálói szobát, melyet az egyik ismert gyógyszergyártó cég támogatásával alakítottak ki. A helyiség az új gyógyszerek klinikai bevezetésében nyújt segítséget a szakemberek számára.

hirdetés

Tizenöt vizsgálói szoba került átadásra országszerte a közelmúltban az Amgen Kft. támogatásával a klinikai kutatás élvonalát képviselő hazai egészségügyi intézményekben, köztük tegnap a pécsi klinikán. Kollár Lajos, az intézmény főigazgatója üdvözölte a lehetőséget.

– Minden ilyen pozitív változást, ami előreviszi intézményünket és az egészségügyet, valamint segíti a munkánkat, meg kell becsülnünk – mondta az ünnepélyes átadáson a főigazgató.

A daganatos betegségek gyógyszeres kezelésében az elmúlt években nagy előrelépés tör-tént, számtalan új gyógyszer bizonyult hatékonynak. Sok más intézményhez, klinikához hasonlóan a pécsi Onkoterápiás Intézetben is több új gyógyszer érhető el a betegek számára klinikai vizsgálat keretében, azonban egy-egy ilyen vizsgálat adminisztrációja, ellenőrzése jóval nagyobb figyelmet, a laboratóriumi vizsgálati anyagok tárolása pedig speciális körülményeket igényel. Ezekben a folyamatokban van nagy szükség az olyan jól felszerelt, számítógéppel, vérvételi és egyéb orvostechnikai segédeszközökkel, mélyhűtőkkel ellátott szobára, mint a most átadott.

Botz Lajos, a Pécsi Tudományegyetem főgyógyszerésze hozzátette: – Az onkológiai betegek ellátása, valamint az ehhez kapcsolódó gyógyszerek fejlesztése nagyon dinamikus, ami előnyös a betegeknek. Emellett a klinikának is az a célja, hogy olyan lehetőségeket teremtsen, melyek között a páciens úgy érezheti: „Jó humánvizsgálatokon résztvevő betegnek lenni”.

Az Onkoterápiás Intézet igazgatója, Mangel László örömmel vette át az új vizsgálói szobát.

– A klinikai vizsgálatok keretében a betegek hozzájuthatnak olyan új gyógyszerekhez is, amelyek még nem kerültek forgalomba, de javíthatják a páciens állapotát. A szoba ezeknek a fontos vizsgálatoknak a minél precízebb lefolytatásában nyújt nagy segítséget.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában évente 120-140 humán klinikai vizsgálat zajlik, és ezek jelentős részét az onkológia területén folytatják le. Az új helyiséget már használatba is vették az intézet munkatársai.

Forrás: PTE