Újabb incidensek történtek a Vajdaságban a magyarok sérelmére

Újabb, magyarokat ért támadásokról számolt be hétfőn a vajdasági magyar sajtó: Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke határozottan elítélte a Temerinben történteket, és az incidensek kivizsgálására szólította a hatóságok.

hirdetés

A Tanjug szerb hírügynökség és a Vajdaság Ma délvidéki magyar hírportál arról számolt be, hogy az incidensekkel összefüggésben két fiatalt állítottak hétfőn szabálysértési bíró elé, és 25-25 nap elzárással, illetve pénzbírsággal sújtották őket.

Egeresi Sándor szerint a támadók magyar nemzetiségű polgárokat bántalmaztak. Egy másik esetben, egy nappal korábban, Temerinben egy magyar család házának az ablakát verték be. Az utóbbi esetben a tetteseket egyelőre nem kerítették kézre.

“Ahogyan eddig sem, ezután sem fogom megengedni, hogy az ilyen incidensek nyugtalanságot keltsenek ebben a nemzetiségi tekintetben érzékeny környezetben, s a rendőrség és a bíróság részéről elvárom, hogy megfelelő módon kezeljék az eseteket” – hangsúlyozta Egeresi Sándor.

Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDPA) temerini szervezetének vezetője közleményében azt írta, Gusztony András temerini polgármester értesítette őt arról, hogy az éjszaka folyamán “újabb magyarokat érő brutális támadás történt Temerinben”. Egy, a karácsonyi éjféli miséről hazatartó nyugdíjas magyar asszonyt bántalmazott két szerbül beszélő nagykorú személy, tartós sérüléseket okozva neki.

Csorba Béla közölte: a VMDP elvárja a szerb politikai pártoktól, hogy a leghatározottabban és kétértelműségek nélkül ítéljék el az elmúlt két nap temerini incidenseit. A párt emellett követeli a belügyminisztertől, hogy állja útját a magyarellenesség további erősödésének.

Az elmúlt két-három hónapban több etnikai alapú incidens történt Temerinben. A közrend és a nyugalom helyreállítása és
megszilárdítása érdekében október végén Ivica Dacic szerb belügyminiszter részvételével a vajdasági tartományi biztonsági
tanács kihelyezett ülést tartott a városban.