Újra erdőtüzek pusztítanak Oroszországban

Négy halálos áldozata van a dél-oroszországi Volgográdi területen újra fellángolt erdőtüzeknek a péntek reggeli hivatalos adatok szerint. A tüzek oltásán az éjszaka már több mint 1500 ember dolgozott, s munkájukat több mint kétszáz gép, valamint több repülőgép és helikopter segítette.

A tüzek sérültjeinek száma 14. Összesen több mint 500 építmény, ezen belül 397 lakóház, egy óvoda és egy orvosi rendelő égett le, 745 embert evakuáltak. Feltételezések szerint a tűzvészt egy nagy feszültségű vezeték elszakadásakor keletkezett szikra okozta.

hirdetés

Moszkvában a hatvan napig tartó, 30-40 Celsius-fokos hőség után ugyan 10 fok körülire esett a hőmérséklet, és az aszályt szinte folyamatos eső váltotta fel, a Volgográdi területen az utóbbi napokban még mindig 28-30 fok körüli a hőmérséklet.

A Volga mentén a Szamarai területen is felgyulladtak újabb tüzek: Togliatti város közelében mintegy 200 hektáron égett az erdő péntek reggel, és a térségben erős a szél, ezért a tűz gyorsan terjed. Togliatti polgármestere rendkívüli helyzetet hirdetett ki a városban, s azt mondta: a környéken egyetlen települést érinthet a tűz. Ideiglenesen lezárták a Togliattit és Szamarát összekötő utat is, de a helyi önkormányzat szóvivőjének közlése szerint a lángok nem fenyegettek lakott települést.

Erdőtüzek dúlnak még a távol-keleti Csukcs-félszigeten, de mindhárom tűzfészket lokalizálták már.

A hosszú forróság és aszály miatt a szokásosnál jóval több erdő- és tőzegtűz az idén csaknem egymillió hektárnyi erdőt és teljes falvakat perzselt fel Oroszországban. Hivatalos adatok szerint a lángok mintegy félszáz emberéletet követeltek, és hatalmas, egyelőre még fel nem becsült, de a gazdasági mutatókra érezhetően kiható anyagi károkat okoztak.

hirdetés

Hirdetés