Vennék a sátorfájukat a kínai milliomosok

A kínai milliomosok közel felének van kivándorlási szándéka, 14 százalékuk már külföldön kezdett új életet, vagy beadta az erre vonatkozó kérelmet – derül ki a Hurun kutatóintézet és a Bank of China közös felméréséből.

hirdetés

A május és szeptember között végzett kutatás során a megkérdezett 980 milliomos 46 százaléka jelezte, komolyan fontolóra vette, hogy elhagyja az országot. A válaszadók valamennyien 10 millió jüan (1,6 millió dollár) feletti személyi vagyonnal rendelkeznek, s 18 nagyváros – így például Peking, Sanghaj, Vuhan (Wuhan), Nanking (Nanjing) Talien (Dalian), Szucsou (Suzhou) – lakói.

A válaszadók átlagéletkora 42 év volt, vagyonuk – szintén átlagosan – több mint 60 millió jüan (közel 9,5 millió dollár). A távozásukat fontolgatók elsődleges célországai az Egyesült Államok és Kanada.

A megkérdezettek egyharmada állította, hogy külföldön már vagyonnal, elsősorban ingatlannal rendelkezik. A külföldi vagyonnal nem rendelkezők közel 30 százaléka jelezte: tervezi, hogy a következő három éven belül külföldi beruházásba fog.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen szándék húzódik meg külföldi befektetéseik mögött, a megkérdezettek fele a gyerekek jobb oktatásának biztosítására hivatkozott, míg egyharmaduk a maguk jövőjét szem előtt tartva, a kivándorlás lehetőségére gondolva fektetett be. Voltak olyanok is, akik úgy gondolták, vagyonuk nagyobb biztonságban van Kínán kívül.

A Hurun 2011-es, szupergazdagokra vonatkozó listáján 271 kínai dollármilliárdos szerepel, ami több mint az egy évvel korábbi 189-es szám. A legutóbbi összeállítás szerint 960 ezren rendelkeznek 10 millió jüannál (1,6 millió dollár) többet érő vagyonnal. Számuk 2010-hez képest 9,7 százalékkal nőtt.