Vona Gábor: a kormány megbukott

A Jobbik elnöke szerint a kormány azzal, hogy “visszakuncsorgott az IMF-hez” tulajdonképpen megbukott, le kellene mondania és új választásokat kellene tartani – jelentette ki Vona Gábor pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Hozzátette: a kormány által hangsúlyozott “új típusú együttműködés” csak a “szokásos kormányzati szómágia része, hiszen a nyúl és a farkas esetében nem lehet új típusú együttműködésről beszélni”. Vona Gábor szerint nem pusztán az Orbán-kormány bukott meg, hanem az elmúlt 22 év politikai gyakorlata is, amely “ebbe az adósságspirálba kergette az országot”.

A Jobbik elnöke szerint pártja az egyetlen, amely nem fogadja el a nemzetközi pénzügyi elvárásokat, hiszen még az MSZP és az LMP is üdvözölte az IMF-el való együttműködés hírét. Hangsúlyozta: a megállapodás tulajdonképpen újabb hitelkeretet jelent majd, amit a kormány az ország jelenlegi helyzetében le is hív és ezért cserébe pedig újabb megszorításokat vezet majd be.

“Az IMF diktálni fogja a politikai folyamatokat, cserébe esetleg kommunikációs paktumot köt, hogy a kommunikációs vereségtől megkímélje a kormányt” – fogalmazott Vona Gábor. Az ellenzéki politikus szerint a megállapodás hatására egyedül a bankok és a multik lélegezhetnek fel, hiszen ezután szó sem lehet a végtörlesztés bővítéséről, vagy a devizahitelesek tovább segítéséről.

Vona Gábor szerint ez az együttműködési szándék azt is jelenti, hogy az elmúlt másfél év áldozatvállalásai értelmetlenek voltak és bebizonyították, hogy az államadósság visszafizethetetlen, éppen ezért a Jobbik továbbra is az újratárgyalását követeli.