Vona: rosszabbul élünk, mint egy éve

A Jobbik elnöke és frakcióvezetője szerint a Fidesz-kormány felháborodott országot vett át egy évvel ezelőtt és az ország most ugyanúgy felháborodott, de már csalódott is, mert az emberek döntő többsége rosszabbul él, mint egy éve. Erről Vona Gábor beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Az ellenzéki politikus az Országgyűlés hétfőn befejeződött tavaszi ülésszakával kapcsolatban elmondta: kiderült a Fidesz társadalompolitikai célja. Vona Gábor szerit a kormánypártok célja szavazói törzsbázisuk -1,5-2 millió ember – megőrzése, “a többit pedig kiszórják a szemetesbe és céljuk, hogy eltávolítsák őket a politikától és lebeszéljék őket a részvételről.” A pártelnök úgy ítéli meg, a Jobbik felelőssége ennek a stratégiának a megakadályozása.

Éppen ezért a Jobbik azokat embereket kívánja képviselni, akik úgy érzik, “hogy sokkal jobban kellene élniük, ehhez minden akaratuk, képességük megvan, de a politikai körülmények ezt nem teszik lehetővé.” Vona Gábor elmondta: az emberek csalódottságának három legfőbb oka, hogy a kormányzati ígéretek – leginkább az elszámoltatás, a munkahelyteremtés és a közbiztonság erősítése – nem teljesültek.

A Jobbik szerint a tavaszi törvényhozási folyamat nagy vesztesei a közszféra dolgozói, a devizahitelesek, “a cigányprobléma áldozatai”, az egyházak és az alkotmányosság. Összességében Vona Gábor szerint a Fidesz ugyanazt folytatja, mint amit az elmúlt 20 év jelentett: “ez ugyanaz az ország, ugyanúgy Horn Gyula, Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon országa, csak most éppen Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.”

A Jobbik elnöke elmondta azt is: az Orbán Viktornak címzett nyílt levelére – melyben egy a cigányság problémáiról szóló nyilvános vitára hívta ki a miniszterelnököt – a kormányfő egy mondattal válaszolt: tovább jó munkát kívánt a Jobbik elnökének. Vona Gábor szerint “ebben az egy mondatban benne van a Fidesz Nemzeti Együttműködéshez való hozzáállása.”

Kérdésre válaszolva Vona Gábor elmondta: szerinte Karácsony Gerely LMP-s képviselő sem gondolja komolyan azon ötletét, hogy a három ellenéki pártnak össze kellene fognia az alkotmányosság és a demokrácia védelmében. “Ha a Jobbik szövetkezne az MSZP-vel a demokrácia védelmében, az olyan lenne, mint farkasokkal szövetkezni a vegetarianizmus terjesztésére” – fogalmazott a Jobbik elnöke.