Zárul az alkotmánykoncepció általános vitája

Az Országgyűlés ma folytatja és lezárja az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat kedden megkezdett általános vitáját, amelyben az LMP és az MSZP nem vesz részt.

hirdetés

A kereszténydemokrata Salamon László vezette testület decemberben nyújtotta be indítványát, amelyben az új alaptörvény szabályozási elveire tett javaslatot. A kormánypártok múlt heti siófoki frakcióülésükön úgy döntöttek, az eseti bizottság koncepcióját irányadó vitaanyagnak tekintik; a kabinet nem terjeszt alkotmányjavaslatot a Ház elé, ez a frakciók lehetősége lesz.

Ezt követően a fideszes Lázár János és a KDNP-s Harrach Péter módosító indítványt nyújtott be az alkotmánykoncepciót tartalmazó határozati javaslathoz, amely – egyebek között – annak kimondása helyett, hogy az Országgyűlés az alkotmány szabályozási elveit a határozat melléklete szerint elfogadja, azt rögzítené: a Ház megállapítja, hogy az alkotmány-előkészítő eseti bizottság feladatát elvégezte, és megköszöni mindazoknak a közreműködését, akik javaslataikkal segítették a testületet feladatának teljesítésében.