Zsolnayt és Martyn műveket is kínál a fővárosi Pintér Galéria

Festmények, bútorok és Zsolnay-dísztárgyak is szerepelnek a Pintér Galéria háromnapos karácsonyi árverésének anyagában. Az aukciót december 1-jén, 2-án, valamint 15-én tartják.

hirdetés

Az első napon vegyes tematikájú klasszikus és modern festményekből áll a 271 tételes kínálat. A kollekció legnagyobb nevei közé tartozik Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó és Martyn Ferenc.

Valószínűleg Gulácsy Lajos valamelyik itáliai ihletésű képéhez készült a vegyes technikájú, dús hajú nőt ábrázoló tanulmány, amely 3,8 millió forintról indul. Rippl-Rónai József két festménye is szerepel a kínálatban. Az egyik a művész tanulóéveiből, 1888-ból való Lupus in fabula; a Rippl Józsi néven aláírt vászon ritkaságnak számít, mert a festőnek ebből a korszakából alig maradt meg valami. A kép induló ára ezért is 8 millió forint. A mester párizsi korszakának remeke a vászonra pasztellel festett Párizsi hó. A finom, fátyolos színekkel komponált munkát 7,5 millióról indítják.

Martyn Ferenc művei ritkák az árveréseken, most egy sötét színekkel operáló absztrakt festménye 2,5 millió forinttól licitálható. Scheiber Hugó kedvelt témái a nagyvárosi élet, a bárok, kávéházak, színházak világa. E körbe tartozik a Zeneakadémia koncertterme című, 1,8 millió forint kezdő pasztell is.

Rangos a kortárs anyag is, hiszen a Pintér Aukciósház együttműködik a Pintér Sonja Kortárs Galériával, ahol rendszeresen kiállítanak a legjobb mai magyar művészek. A klasszikus kortársak közül Kokas Ignác egy korai olajképpel, Mácsai István, Kurucz D. István, Schéner Mihály, Szász Endre portrékkal, tájképekkel szerepel az aukción. A ma is alkotó Paizs László, Szikora Tamás, Földi Péter, Gaál József, Wahorn András vagy Kupcsik Adrián, Braun András, Csurka Eszter, Bondor Csilla, Mózes Katalin, Baglyas Erika munkáiból is lehet válogatni.

December 2-án 232 bútort és más lakberendezési tárgyat árvereznek. Pintér Péter az MTI-nek azt mondta, mivel az évek óta tartó trendek megfordulni látszanak és ismét előtérbe kerültek a klasszikusok – az empire, a barokk és a biedermeier -, ezért elsősorban ilyen stílusú anyagból áll a kínálat. Vannak bútorok a 17. századból és az 1950-es évekből is, megvehetők komplett garnitúrák, egyedi tervezésű darabok, kiegészítő bútorok. Az induló árak néhány tízezer forinttól csaknem 5 millióig terjednek.

December 15-én kereken száz Zsolnay-edényt, dísztárgyat, tálakat, vázákat, figurális alkotásokat és félszáz ezüsttárgyat visznek kalapács alá.