A pécsi állatkertben nemcsak az állatok, hanem az országban egyedülálló programok is várják a vadon szerelmeseit. A cápás pizsiparti csak egyike azoknak az újításoknak, melyek a gyerekeknek és szüleiknek is szólnak.

hirdetés

A pécsi állatkertet két és fél óra alatt végig is járhatják az érdeklődők, de aki itt töltené az éjszakát, azt is megteheti. Az aludj a cápával elnevezésű programot gyerekeknek találták ki és az éjjelt tényleg a cápa szomszédságában tölthették. Nem kellett mást hozni, mint egy hálózsákot és kispárnát.

A gyerekeknek a 100 ezer literes akvárium előtt ágyaztak meg, de előtte egy látványos etetésre is sor került búváros merüléssel

– Ennek a kezdeményezésnek az a lényege, hogy a cápa viselkedését, tulajdonságait jobban megismerjék a gyerekek, és a körülötte kialakult tévhitet eloszlassuk bennük – mondja Varga Péterné, az állatkert zoopedagógusa.

A gyerekek közelebbről is megismerkedhettek az állatokkal, mivel az este folyamán etetések is szerepeltek a programok között.

– Azt szerettük volna, hogy a gyerekek meglássák: az állatkert egy jó dolog és amikor valaki eljön ide, akkor pozitív élményekkel távozik amellett, hogy pluszinformációkat is kap és közelebb kerül a természethez – mondta Siptár Dávid az intézmény igazgatója. Az állatkert pedig rendszeresen fog hasonló eseményeket tartani.

A pécsi állatkert az elmúlt hetekben két másik újítással is előrukkolt. Az egyik, az az ingyenes mobilos tárlatvezetés, amit bárki igénybe vehet, akinek van okostelefonja. A telefon segítségével ugyanis körbekalauzolják az érdeklődőt a 250 faj között, miközben az állatokról, az állatkertről is meg lehet tudni érdekes információkat. A másik a karon ülő, egy éven aluli gyermekeknek szól. Nekik egy zenés, nyugtató foglalkozást hoztak létre, amit szintén az akváriumok között tartanak.