Élesben vizsgázott kitűnőre biztonságból a zoo

Igazi éles helyzetben kellett tesztelni az immár új nagytestű ragadozókat, hiénákat is köreiben tudó Pécsi Állatkert biztonsági rendszerét a minap. A tavaly kinevezett igazgató rendszere kitűnőre vizsgázott, így sem más állatok nem sérültek meg, sem a látogatók nem voltak veszélyben egy pillanatra sem.

Éppen az oroszlánok kifutóját takarította az egyik alkalmazott nemrégiben, a munka végeztével, hatalmasat hibázva az elkülönítő ajtaját nyitva hagyta. Így az egyik nagymacska kíváncsiságból néhány lépést tett egy, a látogatók elől elzárt területen.

A bő egy éve működő, rendkívüli biztonsági protokoll életbe lépett, ennek köszönhetően az állat percekkel később ismét a kifutójában volt már sértetlenül, miközben a látogatók semmit sem vettek észre az egészből.

– Most először élesben is szükség volt a biztonsági előírások tesztelésére – mondta Siptár Dávid igazgató, aki emlékeztetett arra, hogy bő egy éve teljesen új biztonsági intézkedési tervet készítettek.

Ennek értelmében állatszökés észlelése esetén minden munkatársnak kötelessége azonnal a vezetőt riasztani, a területet biztosítani és a többi ember és saját testi épségének garantálása mellett, lehetőség szerint az állatot követni. Ez a rendszer jól vizsgázott.

A hibázó dolgozó ellen vizsgálat indult, ő már nem az állatkert alkalmazottja.