Amit sosem gondolt volna a pécsi távfűtésről!

A távfűtés alapvetően nagyvárosi hőellátási mód, ezért kevesen tudják, hogy Baranya megyében összesen hat településen működik távfűtési rendszer. Ráadásul korábban mind a hat a Pétáv érdekeltségébe tartozott.

Pécsett a főváros után az országban másodikként indult el a távhőszolgáltatás. Mindössze néhány évvel később a gyorsan növekvő Komlón is megjelent az igény erre a korszerű és kényelmes fűtési technológiára. Az akkori vezetőktől logikus döntés volt, hogy nem a semmiből hozzák létre a komlói hálózatot, hanem a szükséges üzemeltetési tapasztalattal rendelkező céget vonják be.

Az együttműködés sikeresnek bizonyult: tíz évvel később már minden hetedik, Pétáv által fűtött lakás komlói volt. Így nem volt meglepetés, hogy sorra keresték meg a kisebb városok a megyeszékhelyi hőszolgáltatót. Siklóson az épülő cementgyári lakótelep és a hozzá tartozó intézmények kaptak távfűtést még 1970-ben. Két év múlva következett Szigetvár, majd rá egy évvel Mohács, mindkét helyen az újonnan épült társasházak fűtése lett a Pétáv feladata. Mindmáig az utolsó távfűtött város Szentlőrinc lett a megyében: a nyolcvanas évek elején vette át a Pétáv egy kazántelep és közel félezer lakás fűtésének üzemeltetését. A 90-es évektől már több mint tízezer Pécsen kívüli otthon melegéről gondoskodott a pécsi hőszolgáltató.

Mi történt ezekkel a lakásokkal azóta? Természetesen sehol sem kellett a lakóknak kályhákat beszerezniük. Az önkormányzatok ugyanis mindenütt saját hőszolgáltató cégeket alapítottak és átvették a Pétáv feladatait. Ezekben a városokban ma is működik a távfűtés, kényelmet, biztonságot és tiszta levegőt biztosítva az itt élőknek. (x)