„Fűben-fában orvosság” – tartja a mondás. A gyógynövények mindig is jelen voltak az emberiség mindennapjaiban. Több gyógyszerünk hatóanyaga növényi eredetre vezethető vissza, mint például a fájdalomcsillapító morfin, vagy a diabétesz terápiában használt metformin.

Napjainkban élénk kutatások zajlanak arra irányulva, hogy gyógynövényeink milyen hatóanyagokat „állítanak elő”, és azok mely betegségek gyógyításában használhatók. A gyógynövények iránt ismét megnőtt a kereslet, jelentős az öngyógyítás a gyógynövény-tartalmú termékekkel. Azonban nem mindig veszélytelen ezeknek a termékeknek a használata. Egy példát emelnék ki: a nyugtató, antidepresszáns hatásáról ismert orbáncfű több gyógyszerhatóanyag, például szívre ható vagy asztma kezelésére használt gyógyszerek hatását tudja befolyásolni. Ezt a kölcsönhatást nevezzük interakciónak. De előfordulhat, hogy egy növényi hatóanyagra allergiásak vagyunk, például orvosi kamilla.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy egy apró vírus milyen mértékben tudja megváltoztatni az életünket és mennyire ki vagyunk téve a légúti megbetegedéseknek. Légúti fertőzések tünetei kezelhetők a gyógynövények és a belőlük előállított termékek segítségével. Illetve a felső légúti fertőzés megelőzése is lehetséges a növényi szerek használatával, elsősorban az immunrendszer működésének támogatásával, vitaminpótlással. A gyógynövényekből különböző módszerekkel, például desztillálással, gyógyító kivonatokat lehet előállítani. Így készülnek az illóolajok. Otthoni környezetben is használhatóak ezek a többnyire kellemes illatú „aromák”, gondoljunk az inhalációra.

Dr. Horváth Györgyi 1999-ben kezdett el foglalkozni az illóolajok fertőtlenítő hatásának vizsgálatával. Jelenleg egyetemi kutatócsoport keretein belül tanulmányozzák ezt a tulajdonságot. Előadása során sokéves tapasztalatait kívánja megosztani az érdeklődőkkel. Továbbá bemutatja azokat a gyógynövényeket és illóolajokat, amelyek segítségével megelőzhetők és gyógyíthatók a leggyakoribb légúti fertőzések tünetei. A légúti tünetek kezelésében gyakoriak a gyógyteák, illóolaj-keverékek, néhány házilag előállítható receptet is bemutat. Az előadásban szereplő illóolajokat közelebbről is meg lehet majd a helyszínen vizsgálni.

Az interneten keresztül rengeteg „hamis” információ jut el az emberekhez a gyógynövényekkel és illóolajokkal kapcsolatban. Egyetemi docensként, Györgyi feladatának is tekinti, hogy a természetes gyógymódok, elsősorban a fitoterápia és aromaterápia iránt érdeklődőknek hiteles forrásokból származó adatokat és saját tapasztalatait adja át. Ez volt előadása meghirdetésének motivációja.

Előadása előzeteseként ajánlja:

2018-ban felkért előadó volt a Pécsi Tudományegyetem „Nyitott Egyetem” előadássorozatában. A videó ITT megtekinthető!

(x)

Hirdetés