Imádni való tollas apróságok születtek a pécsi állatkertben!

Az elmúlt évek során igen jó szülőnek bizonyult a pécsi állatkert kékpáva-tenyészpárja, amely a tavalyi és a tavaly előtti év után idén újra csibékkel örvendeztette meg a gondozókat.

Bár a három, egyelőre még ismeretlen nemű pávafióka már május 15-én kibújt a tojásokból, a kedvezőtlen időjárás miatt a nagyközönség egy ideig még nem láthatta őket, anyjukkal együtt látogatók elől elzárt férőhelyen cseperedtek. Két hete azonban megtörtént a családegyesítés, így az új jövevényeket immár a látogatók is megcsodálhatják.

A fiatalok egyelőre anyjukhoz hasonlóan egyszerű tollruhát viselnek, melynek a rejtőzködésben van nagy szerepe: a kis kakasok körülbelül fél és 1 éves koruk között öltik fel apjuk ragyogó tollruháját. Dísztollaik (melyek a közhiedelemmel ellentétben nem a farok, hanem a hát megnagyobbodott tollai) teljes kifejlődéséhez viszont még néhány évet várniuk kell: minél idősebb egy pávakakas, annál nagyobbak a dísztollai.

Az eredetileg Ázsia délkeleti részén őshonos kék páva évszázadok óta kedvelt díszmadár, melynek napjainkra számos színváltozatát tenyésztették ki, néhányat a közeli rokon fajnak számító zöld pávával való keresztezéssel. A legősibb színváltozat a fehér páva, mely nem albínó, hiszen ezeknek a madaraknak a szeme nem piros, hanem fekete.

A Pécsi Állatkertben tavaly nyár óta három fehér páva (egy kakas és két tyúk) is látható, melyek normál színezetű fajtársaikkal közös kifutóban élnek. Két hete azonban náluk is bővült a család: az egyik fiatal fehér pávatyúk első csibéjét neveli. Az apróság láthatóan különbözik anyjától, hiszen színe nem teljesen fehér, hanem tarka. Valószínű tehát, hogy nem a fiatal, tapasztalatlan fehér pávakakas az apja, hanem ő is az idősebb, domináns kék pávakakas csibéje, a két színváltozat ugyanis könnyen kereszteződik egymással.