Felmérték a meder veszélyeit, digitális térképet is készítettek.

Befejezéséhez közeledik a Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében, mintegy 235 ezer euró uniós támogatással megvalósuló DRAWA elnevezésű projekt, melynek megvalósítása során a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a horvát hajózási ügynökséggel (Agencija za Vodna Putove) partnerségben közösen segítette a drávai vízi turizmus fellendítését.

A vízügyi igazgatóság közölte: a pályázat során a Dráva felméréséhez szükséges modern eszközök (szonár, GPS-ek, motorcsónak) beszerzését követően 2018 nyár végéig befejeződött a Dráva hajózási útvonalának szonár rendszerrel történő részletes mederfelmérése. A mederfelmérési munka a közel 200 kilométeres drávai hajózási útvonalon a folyó vízi útjának használhatóságáról, a biztonságos vízi közlekedésről ad tájékoztatást. A felmérő rendszer detektálta a hajózási útvonalon veszélyt jelentő, mederfenéken lévő természetes és mesterséges akadályokat is amellett, hogy pontos képet kaptak a szakemberek a meder mélységi viszonyairól, morfológiájáról.

A felmérési munkát követően a kinyert adatokból elkészült a vízi turisztikát és hajóforgalmat könnyítő digitális térkép, mely – a horvát partner által a pályázatban vállalt – iOS és Android alapú mobil applikációk révén okoskészülékekről is elérhetővé válik. A program amellett, hogy segíti a Dráván való eligazodást, tartalmazza a Dráva menti magyar és horvát oldali turisztikai látnivalókat, gasztronómiai és szálláslehetőségeket, a környékbeli kerékpárutakat és nem utolsó sorban a biztonságosan hajózható útvonalat is.

A turizmus vonzóbbá tételét segíti továbbá a Dráva menti települések és területek turisztikai, természetvédelmi és gasztronómiai lehetőségeit, érdekességeit bemutató háromnyelvű (magyar/horvát/angol) kiadvány, illetve a mind a magyar, mind a horvát oldalon hét-hét drávai turisztikai kikötőben elhelyezett információs tábla.

Hirdetés