Bárki csatlakozhat! Egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Bagolylesre fel!

Az országosan összehangolt, szinkron számlálás idén január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőig tart – hívta fel a figyelmet az MME honlapján.

A szakemberek elsősorban a belterületen (parkok, kertek, udvarok, temetők) nappalozó erdei fülesbaglyok számára kíváncsiak – amik azért választják ezeket a helyeket, mert a rájuk veszélyt jelentő ragadozó madarak nem szívlelik kimondottan az ember közelségét, itt biztonságban lehetnek.

Olvasónk Mohácson egy kikötőhöz közeli utcában vett észre jó pár fán pihenő tollgombócot:

A számlálásnak köszönhetően sok következtetést vonhatnak le a természetvédők, például azt, hány kisrágcsálót fogyaszthatnak el a baglyok, ami agrárgazdasági szempontból is lényeges információ.

Figyelembe véve, hogy egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egeret vagy mezei pockot zsákmányol, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával kalkulálva, a felmérések alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 ezer bagoly legalább 4.020.500 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el egy télen. Ez azt jelenti: a mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege – 25 grammal számolva – több mint 100 tonna!

A baglyok tehát nagyon hasznosak, teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről a kártevőket. Mindenki érdeke, hogy ők éljenek, minél többet sikerüljön összeszámolni. Ráadásul „élménynek sem utolsó a reggeli szürkületben kihúzó, illetve estefelé kirepülő baglyok számolása” – írja az MME.

Jótanács: ne zavarjuk fel őket!

  • Ne álljunk be azok a fák alá, ahol épp pihennek – pláne ne csoportosan! Halkan számoljuk őket össze.
  • Húzódjunk hátrább, ha azt vesszük észre, hogy az addig felborzolt tollú, békésen pihenő baglyok összehúzódnak, hegyezni kezdik a fülüket (felmeresztik tollfülüket), nagyon figyelnek.
  • Ha mégis megriadnak és elrepülnek, vonuljunk el, később megnyugszanak és visszatérnek majd.

A telelő baglyokat nem csak ilyenkor lehet számolni. A csapatokról egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni.

IDE KATTINTVA regisztrálhatjuk a megfigyelt baglyokat.

További részletek ITT olvashatók.