Ne együnk több mogyorókrémet, mert…?

Az interneten régóta kering egy kép, amit valószínűleg már mindenki látott. A hozzá tartozó magyarázat szerint az egyik mogyorókrémgyártó a világ pálmaolaj-felhasználóinak egyik legnagyobbja, ami miatt rengeteg orangután, orrszarvú és párduc veszíti el élőhelyét. Utánajártunk, mi az igazság a pálmaolajról.

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon, olcsó és sokrétűen alkalmazható. Legjövedelmezőbb felhasználási területe az üzemanyaggyártás, de az élelmiszeriparban, vegyi iparban és kozmetikumokban is előszeretettel használják.

Mi baja a környezetvédőknek a pálmaolajjal?

Szumátra és Borneó szigetén található a Föld egyik utolsó nagy egybefüggő esőerdője, amelyet elképesztő ütemben irtanak azért, hogy helyet csináljanak az olajpálma-ültetvényeknek, súlyosan veszélyeztetve ezzel a biológiai sokféleséget, és fajok ezreit sodorva a kihalás szélére. Az egyik ismert példa az orangután, ami már csak ezeken a területeken található meg, és élőhelye súlyos veszélyben van.

De nemcsak az orangutánról van szó, hanem a borneói törpeelefántról, a szumátrai orrszarvúról, a ködfoltos párducról, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajról, amelyek nagyon hamar örökre el fognak tűnni a Föld színéről, ha az erdőirtások tovább folytatódnak.

További probléma a pálmaolajjal Európa szempontjából, hogy több ezer kilométerről szállítják ide, ami szintén nagy környezetterheléssel jár, szemben azokkal a növényi olajokkal, amiket nálunk is meg lehet termelni, mint a napraforgóból vagy a repcéből kinyert olaj.

Rengetegen tiltakoznak a pálmaolaj használata és ezzel az esőerdők irtása ellen, például a csimpánzok legismertebb kutatója és védőangyala, az angol Jane Goodall is már közel 10 éve kampányol ezek ellen.

A világon ennek hatására tesznek ugyan lépéseket, az Európai Unió például 2018-ban úgy döntött, hogy 2021-re betiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását és néhány gyártó is helyettesíti termékeiben, a helyzet azonban nem látszik javulni.

Az embereknek is rosszat tesz a pálmaolaj fogyasztása?

Alapvetően a nyers pálmaolaj, ami vöröses színű a magas karotinoid-tartalom miatt, nem káros az egészségre, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ellenben a hidrogénezett, szagtalanított, fehérített pálmaolaj, amit felhasznál az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is, már csekély mennyiséget tartalmaz mindezekből – mondta el Borbély Bianka pécsi dietetikus lapunknak.

– Azt tudom ajánlani, hogy a növényi olajokat változatosan és felváltva használjuk, ne ragadjunk le egy terméknél. Lehet használni napraforgó-, olíva-, és kókuszolajat felváltva. De igazából az olaj nélküli ételkészítés lenne a legjobb. Maximum salátákhoz használjuk a hidegen sajtolt olajokat – tette hozzá a szakember.

Mi lehet a megoldás?

Sok kicsi sokra megy alapon biztos segít valamelyest, ha nem vásárolunk több pálmaolajos mogyorókrémet. Az viszont nem elhanyagolható, hogy szinte minden egyes termék tartalmaz legalább kis mértékben pálmaolajat. Sőt, az alternatívaként alkalmazott fenntartható pálmaolaj sem sokkal jobb, hiszen ugyanazzal a metódussal készül.

A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, míg a pálmamagolaj a pálmafélék magvaiban van raktározva. Fő felhasználási területei a kozmetikai ipar, élelmiszeripar, a bioüzemanyag-gyártás és a gyógyszeripar. Gyakorlatilag megtalálható a legtöbb szappanban, samponban, tusfürdőben, tisztítószerben, édességben, péktermékben, olajjal készült élelmiszerben és bioüzemanyagban.

Hirdetés