Itt a tavasz és vele együtt a pompázatos kertek, színes virágtengerek mindenütt. Te is azok közé tartozol, akik nem tudnak bánni a virágokkal és ezért inkább nem is próbálkoznak velük? Pécsi botanikusokat kérdeztünk, milyen növényeket ajánlanak neked. 

hirdetés

Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora): A pozsgás levelű növények elég szívósak, az átlagnál több vizet tudnak ugyanis eltárolni leveleikben. Ez a növény jól bírja a tűző napot, a meleget és a szárazságot, de még a tápanyagban gyér talajt is.

Varjúháj (Hylotelephium): A varjúháj a legtűrőképesebb növények egyike. Elviseli a hosszan tartó extrém szárazságot, a tűző napot. Ezért javasolt öntözetlen tetőkertbe vagy déli fekvésű sziklakertbe tenni. Akár ültethetjük déli fekvésű erkélyládába, tetőkertbe, illetve oda, ahol a meleg nyári hónapokban még a fű is kiég.

Évelő díszgyertya (Gaura lindheimeri): Ha az ültetést követően elég nagy helyet hagyunk számára, nagyon jól szaporítható, közepes vízigényű növény. Mélyre hatoló gyökerei miatt a szárazabb időszakokat is jól viseli.

Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens): A mindignyíló begónia jól tolerál minden fényviszonyt, víz tekintetében sem igényes: szereti, ha rendszeresen öntözzük, de a szárazságot is bírja. Könnyen magához tér, ha nem teljesen szárítjuk ki. Ültethető virágládákba, dézsákba, cserepekbe, ám fontos, hogy tápanyagban gazdag földet kapjon, és a vízelvezetéséről is gondoskodni kell.

Angol „angeleyes” muskátli (Pelargonium grandiflorum): nem a legnagyobb vízigényű fajtákhoz tartozik, hagyni kell, hogy két öntözés között a földje kiszáradjon. A tűző napot nem bírja, a túlságosan erős napsugárzás kiégeti a növényt.

Cserepes szegfű (Dianthus): A közönséges szegfűnél strapabíróbb, kevesebb öntözéssel is beéri. A törpeszegfű évelő, nagyon kellemes illatú, igénytelen virág. Ha betartunk néhány alapvető gondozási szabályt, minden évben gyönyörködhetünk szépségében.

Szanszeviéria (Sansevieria): Nagyon bírja a száraz meleget is, de hűvösebb lakásban is tartható, ebben az esetben nem szükséges sokat öntözni. A szanszeviériák szinte minden helyiségben jól fejlődnek.

Csokrosinda (Chlorophytum): Könnyen tartható növény és a gondozása is egyszerű. A csokrosinda öntözésénél arra ügyeljük, hogy soha ne álljon vízben, inkább öntözzük, gyakrabban de kis mennyiséggel, mivel a kiszáradást elviseli, de a túlöntözést nem.

Filodendron (Monstera deliciosa): A filodendron-félék bírják az árnyékosabb lakásokat, rengeteg változatuk van az apróbbtól a nagy levelűig. Árnyékos vagy mérsékelten megvilágított helyen érzi legjobban magát, közvetlen napsugárzás ne érje, mert megégeti a leveleket.

Fikuszfélék (Ficus): Rendkívül jó szobanövény, léteznek kisebb és nagyobb variációk is, sőt még bonsai-nak is nevelhetők. Így ki tudják elégíteni a különböző igényeket. A száraz, meleg lakást szeretik, a lényeg, hogy ablakhoz tegyük őket és ne kapjanak huzatot.

Kroton (Croton): A kroton gondozása valamivel nagyobb körültekintést igényel a szobakertészektől, mint a kifejezetten könnyen gondozható szobanövények, de ha biztosítjuk számára az állandó meleg hőmérsékletet, és a magas páratartalmat, akkor jó úton járunk afelé, hogy egészséges, színpompás növényt neveljünk.

Kaktuszfélék (Cactaceae): Habár nem kifejezetten dísznövények, a kaktuszokat rendkívüli igénytelenségük és szinte nullával egyenlő vízigényük teszi a növényekhez nem igazán értők számára is vonzóvá.

Természetesen olyan élőlény nem létezik, amivel egyáltalán nem kell törődni, ez igaz a növényekre is. Mint ahogy az is, hogy a környezeti különbségek is nagyban befolyásolják azt, mely virág érzi jól magát otthonunkban. Ez lakásról lakásra változik. Amennyiben továbbra sem biztos magában, kérjen segítséget, hiszen Pécsett több professzionális kertészet, faiskola, valamint botanikuskert is működik. Nem szükséges további növények elleni merényletet elkövetnie, csak egy telefon az egész!