Szeretnél energiakövetként pénzdíjat és „szupertanári” rangot nyerni?

A Magyar Energetikai Hivatal „Energiakövetek 2019” címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

hirdetés

A társadalmi felelősségvállalás program célja kettős. Egyrészt szeretne lehetőséget adni azoknak a fiatal, tehetséges tanárszemélyiségeknek, akik élvezetes formában, rendhagyó eszközökkel képesek előadást tartani a diákoknak az energiatudatosságról és az energiatakarékosságról. Másik célja, hogy bővítse a fiatalok energiatermeléssel, tudatos energiafogyasztással és energia­takarékossággal kapcsolatos ismereteit.

Szuperhősök a magyar oktatásban

A társadalmi felelősségvállalási program központi eleme egy pályázat, melyre elsősorban
természettudományos tárgyakat hallgató diákok munkáit várja a MEKH.

A feladat: újszerűen és élvezetesen mesélni a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról.

Pályázni egy rövid bemutatkozó videóval, valamint egy 45 perces, általános iskola felső tagozatos vagy középiskolás korosztályra szabott tanóra vázlatával lehet, mely az energiatakarékosság, a tudatos energiafelhasználás témáját járja körül. A zsűri által első körben legjobbnak ítélt pályamunkák készítői a MEKH székházában megrendezett Demo Day során személyes bemutatkozó előadásra is lehetőséget kapnak. A meghívottak egy maximum 12 perces előadás keretében, közönség előtt bizonyíthatják, miért lennének ők 2019 legjobb Energiakövetei.

A pályázatokat elektronikus formában IDE kattintva lehet benyújtani 2019. március 31-ig. A honlapon elérhető a részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta is.

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékeli a zsűri: a szakmai tartalmat, az oktatási módszertan színvonalát, és nem utolsósorban az élvezhetőséget és érthetőséget díjazzák.

A zsűri által kiválasztott három legjobb munkát benyújtó hallgató elnyeri a MEKH Energiakövete címet, a címmel járó 400 ezer forintos pénzdíjat, és a lehetőséget, hogy „szupertanárként” országszerte taníthassa a diákokat.

A program vezetőjeként a MEKH megszervezi az órákat, biztosítja a látványos és érdekes
tanórákhoz szükséges demonstrációs eszközöket, illetve szakmai tréningekkel segíti a fiatal
tehetségeket.

Eddigi eredmények

A program 2017-es indulása óta a MEKH hét Energiakövete országszerte 31 iskolában, mintegy 1200 általános és középiskolás számára tartott rendhagyó tanórát, és hívta fel a fiatalok figyelmét az energiatudatos, energiatakarékos szemlélet fontosságára.

A Hivatal társadalmi felelősségvállalási programja 2018-ban Junior kategóriában elnyerte a CSR Hungary Díjat. Az elismerésben azok a szervezetek részesülnek, amelyek kiemelkedő és felelősségteljes kezdeményezéseikkel pozitív hatással vannak a társadalomra és a környezetükre.

További információ IDE vagy IDE kattintva és a Facebook-oldalon.

hirdetés

Hirdetés