Több száz éve nem látott orchideát találtak a Mecsekben!

A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai májusban éppen állományfelmérést végeztek a Mecsekben, amikor egy olyan orchideafajra lettek figyelmesek, amelyet – a szakirodalmi adatok alapján – majdnem két évszázada nem figyeltek meg. Ez a fokozottan védett pókbangó. Minderről honlapjukon számoltak be.

hirdetés

A DDNP felmérése során a rendkívül változatos területen egy olyan orchideafaj egyetlen példánya is előkerült, amelyet a szakirodalomi adatok alapján majd két évszázada nem figyeltek meg a Mecseken!

Ez a fokozottan védett növényfaj nem más, mint a pókbangó, melynek előfordulását Horvát Adolf Olivér, neves pécsi botanikus, „A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete” című művében 190 évvel ezelőttre jelzi. Ráadásul mindkét adat herbáriumok (préselt növénygyűjtemények) áttekintésből származik, így kijelenthető, hogy több évszázada most először sikerült ennek a különleges fajnak a meglétét élőben is bizonyítani a Mecsekből.

A 15-50 cm-es gyapjas-szőrös hajtások első ránézésre nem hívják fel magukra a figyelmet. Kecses, dekoratív virágait hosszúkás levelei alatt rejtegeti, csak az alapos szemlélőnek mutatja meg szépségét. Többek között a Kelet-Mecsek déli előterében húzódó tölgyesek, felhagyott szőlők között megbújó száraz gyepfoltok biztosítanak megfelelő élőhelyet stabil állományainak. Fennmaradását az átgondolatlan terület-helyreállítások, a gyepterületek beszántása, illetve más célú hasznosítása veszélyeztetheti.

Hirdetés