Tudtad, hogy létezik kutya-fizioterápia?

A pécsi Csirke Andrea élete szinte teljesen a kutyák körül forog. Kutyakozmetikusként dolgozik, kedvencével versenyekre jár, és nemrég elvégzett egy képzést, ami lehetővé teszi, hogy a szépítkezésen kívül más módon is segíthessen kedvenc állatain. De mi is a kutya-fizioterápia és miképpen tud segíteni szőrös kedvenceinken? Utánajártunk.

A fizioterápia a természet energiáival való gyógyítást jelenti. Az emberek már nagyon régóta alkalmazzák ezeket – például borogatások, masszázs, torna, gyógyfürdő formájában –, napjainkban pedig újra teret hódítanak a természetes gyógymódok, újabban már az állatok gyógyításában is.

Milyen esetekben hasznos a kutya-fizioterápia?

– A fizioterápia elsődleges feladata tulajdonképpen a megelőzés, de sajnos az állatok esetében – sőt, az emberekében sem mindig – hazánkban nem beszélhetünk ennek jó működéséről. A másodlagos megelőzés (szekunder prevenció) már megvalósul, ekkor a meglévő betegség további káros hatásait igyekszünk kiküszöbölni. Például idült ízületi gyulladásnál a további ízületkárosítást akadályozzuk meg és lassítjuk az állapotromlás folyamatát masszázs segítségével – mondta el lapunknak Csirke Andrea kutya-fizioterapeuta.

A fizioterápiát ortopédiai, neurológiai, traumatológiai és geriátriai betegek rehabilitációjában, illetve egyes betegségek szinten tartásánál alkalmazzák a kutya-fizioterapeuták.

Minden kutyát lehet kezelni, nincsen kizáró ok fajtára nézve, de fontos, hogy a kutya együttműködő legyen, nem pedig agresszív, mondta Csirke Andrea.

A fizioterápia fő céljai a fájdalomcsillapítás, az ízületi mozgáspályák működésének helyreállítása, az ízületi mozgásbeszűkülés és a gyulladás mérséklése, a kötőszöveti fellazítás, az ingerületvezetés csökkentése vagy növelése, a vérkeringés fokozása és az izomtónusok szabályzása. Mindezt például masszírozással, tornával, valamint elektroterápia, napfénykezelés, hidroterápia, mechanoterápia, balneoterápia és termoterápia alkalmazásával érik el a szakemberek.

Milyen eszközökkel dolgoznak a kutya-fizioterapeuták?

– Masszázsnál elsősorban a kezemet használom, mert a klasszikus svéd masszázs fogásait alkalmazom. Lehet tüskés masszírozó labdát alkalmazni neurológia betegeknél és rövid szőrű kutyáknál. Fizioterápiában alkalmazott eszköz lehet még a brémer, ami a mágnesterápia és a tens keveréke, ami az elektroterápia eszköze. Ultrahang, lézer, forró tekercs, futópad és hidrokád, illetve víz is előfordul az eszköztárban – sorolta Csirke Andrea.

Fontos a szakszerű alkalmazás!

A kutya-fizioterapeuta nem vizsgálja a négylábút, ez az állatorvos feladata. A terápiára már megállapított diagnózissal érkezik a páciens, a terápia állapotfelméréssel kezdődik.

A felmérés után összeállítanak egy kezelési tervet, ami lehet csupán 8-10 alkalom is, de másfél éves időszakot is felölelhet, de van, amikor az ilyen gyógykezelés nem alkalmazható: például láz, gyulladás, daganat, vérzékenység, vemhesség, szívbetegség esetén.

Ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, fontos, hogy a gazda is közreműködjön, és otthon is csinálja a kutyussal a terapeuta által megszabott tornagyakorlatokat és esetlegesen a masszázst.

Hirdetés