Madzagba gabalyodott gólyát mentettek, és egy új madárfajt kaptak lencsevégre Baranyában

Sok érdekességet tudhatunk meg a baranyai madarak életéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából. Kiderült, egyre több a vörös kánya, rendhagyó helyre költöztek a szürke légykapók, és egy napig ápolni kellett egy fehér gólyát, miután bálamadzagba gabalyodott, valamint egy új, különleges nevű madárfajt is megfigyeltek a szakemberek. Mutatjuk a részleteket.

hirdetés

Egyre több a vörös kánya

Remek hírről számoltak be a természetvédők, összesen 11 pár költését kísérték figyelemmel, ráadásul mindegyik sikeres volt. A gondos szülők 27 fiókát neveltek fel, ami több mint kétszerese az eddigi legmagasabb számnak. A szakemberek azt feltételezik egyébként, hogy Baranyában legalább 16 pár fészkelhet, ami nagyjából kétharmada az országos állománynak.

A vörös kánya

Új madárfajt figyeltek meg Baranyában!

Június 8-án egy különleges nevű madarat, egy kuhit figyeltek meg a sumonyi halastavaknál. Mint írja az MME közleményében, „a madár késő délután jelent meg a területen, és alig negyedórát pihent a halastó partján álló akácfa csúcsán, majd gyors szárnycsapásokkal északkelet felé távozott”.

Ő a kuhi (A kép forrása: wikipedia.hu)

A ragadozó madár megjelenésében leginkább a vércsékhez hasonlít, de azoknál erőteljesebb testalkatú, színezete feltűnően világos, csupán a szárnya fekete. A Szaharától délre, Ázsián belül Indiában, az indonéz szigetvilág területén található meg, de már Spanyolországban is sok-sok madár fészkel. A rágcsálók a kedvencei, de nem vetik meg a kisebb madarakat sem.

Magyarországon először egyébként 2012 augusztusában figyeltek meg kuhit Csákváron, ahol négy napig időzött a pompás madár.

Fennakadt egy gólya Sátorhely határában

Június elején Sátorhely határában egy fehér gólya bálamadzagba gabalyodva a mezőgazdasági táblát átszelő öntözőberendezésen akadt fenn. Szegény madár már hosszabb ideje lóghatott a csövön, mert kiszabadítása után nem tudott lábra állni. Komoly sérülése szerencsére nem lett, csak egy napig ápolták a szakemberek, utána csatlakozott társaihoz.

A pórul járt madár (A kép forrása: Fabu Gábor/MME Baranya Megyei Csoportja)

A bátor szürke légykapók története

Beremenden egy nem mindennapi esetről számoltak be a természetvédők, egy vércsék számára kihelyezett költőodúban vert tanyát egy bátor szürkelégykapó-pár. Valószínűleg, ha a vércsék tették volna be lábukat az odúba, nem történt volna meg ez, mindenesetre a kis énekesmadarak lerakták tojásaikat, és a szakemberek pár hét múlva örömmel tapasztalták, hogy szép nagyok lettek a fiókák, a költés sikeresnek bizonyult. Mint írja az MME: „reméljük, hogy az ilyen odúfoglalásnak nem lesz folytatása, mert a vércsék
megjelenése után aligha várható a két faj békés egymás mellett élése”.

Bátor kismadarak ezek a szürke légykapók!
hirdetés

Hirdetés