13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaMartyn Ferenc művészetéről a Művészetek Házában

Martyn Ferenc művészetéről a Művészetek Házában

2010. október 14-én volt a „Martyn Ferenc művészete egykor és ma” című tudományos és összművészeti nap a Művészetek Házában. A program aktualitását az adta, hogy míg az EKF év kiemelten foglalkozott a „Martyn-tanítványokkal”, addig a tervezett Martyn Ferenc életmű-kiállítás elmaradt, művei pedig a Modern Magyar Képtár zárva tartása miatt nem voltak láthatóak.

Ennek a hiánynak a pótlására vállalkozott Mészáros Flóra művészettörténész egy olyan tudományos és összművészeti eseménnyel, amely több oldalról vizsgálta és méltón ünnepelte a neves mester emlékét, akire ugyanolyan büszkék lehetünk, mint a Csontváry-gyűjteményünkre, Vasarely, vagy a pécsi bauhausosok munkásságára.

A Művészetek Házában kiállítás is nyílt Martyn párizsi absztrakt képeiből, kiemelten a világhírű, nemzetközi „Abstraction Création” nonfiguratív társasághoz (amely csak néhány magyar tagot számlált) való kapcsolódása (1934-1936) idején készített darabokból. Ezen művek (vöröskrétarajzok, nagyméretű olajfestmények és egy akvarell) képezik az alkotó első nonfiguratív korszakát, amelyek egyben a későbbi absztrakt- szürrealista munkásságának forrását és az életmű egyik legértékesebb csoportját jelentik.

A műveket a háború idején Párizsban hagyta, és Magyarországon sohasem mutatta be. A megmaradt francia anyag egy része nemrég került egy hazai magángyűjteménybe. A közönség tehát ezt a kollekciót néhány további magyarországi gyűjteményben őrzött franciaországi absztrakt képekkel együtt először láthatta Pécsett.

A rendezvény − melynek felelőse a Martyn Ferenc Alapítvány, fő szervezője Mészáros Flóra − része volt egy szakmai konferencia, amelyen Martyn Ferenc képzőművészeti tevékenységének addig háttérbe szorult területei (párizsi absztrakt művészetének alapjai és magyar bemutatkozása, a szobrászati remekei, a tanítványokkal való kapcsolat, a szellemi hagyatéka) kerülnek a középpontba. Az ország legnevesebb művészettörténészei, illetve a festőtanítvány, Lantos Ferenc előadásai tárgyalták alkotótevékenységének fontos mozzanatait és hatását. A konferencián elhangzottak pedig most kötetben is megjelentek.

A „Martyn Ferenc művészete egykor és ma” című konferenciakötet bemutatójára és az eseményhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésre december 2-án, pénteken kerül sor a Művészetek és Irodalom Házában. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Aknai Tamás, Mészáros Flóra és Molnár G.Judit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő