9 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAjánljukJön Pécs egyik legnagyobb dobása, a Fényfesztivál!

Jön Pécs egyik legnagyobb dobása, a Fényfesztivál!

Épphogy véget ért a POSzT és a Sétatér Fesztivál, máris jönnek az újabb izgalmas programok Pécsen, ilyen lesz a Zsolnay Fényfesztivál és a rengeteg érdekesebbnél érdekesebb kiállítás. Az érdeklődők egyiptomi kincsekkel és Van Gogh nyomatokkal is találkozhatnak!

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit – ZsÖK – számos programmal várja az érdeklődőket egész héten, bőven lehet válogatni közülük:

Színerő VIII.: Konstrukció – Szín – Dinamizmus

Pécshez köthető művészek hatását értelmezi újra a PTE művészeti karának kiállítása, a Színerő nemzetközi szimpózium. Az alkotásokra erősen jellemző a konstrukció, a szín és a dinamizmus jelenléte. A tárlat a Zsolnay-negyedben, az M21 Galériában megtekinthető június 27-től július 7-ig.

További információkért KLIKK!

Fénycsapda – Melegh Andrea selyemfestő kiállítása

Melegh Andrea pécsi selyemfestő témái a mediterrán városok vibráló színei, a fény, a mozgás, a tenger mélysége, a lebegés, művei mind saját élményei alapján készülnek. A Művészetek és Irodalom Háza Játékterme ad otthont a kiállításnak, melyet Gazdag Ágota, az A37 Galéria tulajdonosa nyit meg csütörtök délután ötkor, ami egészen szeptember 15-ig látogatható majd. Érdemes többször ellátogatni ide, ugyanis a tárlat anyaga folyamatosan változik.

További információkért KLIKK!

Emika – Melanfonie

A Zsolnay Fényfesztivál a pécsi Kodály Központban 20 órakor a brit dj és zenész, Emika legújabb lemezének ősbemutatójával kezdődik. Az elektronikus zenei megoldások ihlette szimfóniát a MÁV Szimfonikusok szólaltatják meg, a felejthetetlen látványt pedig a világhírű 3D-mapping művész, Bordos László Zsolt kelti életre. A nyitókoncert pénteken este nyolckor kezdődik a Kodály Központban.

További információkért KLIKK!

Zsolnay Fényfesztivál

A Zsolnay Fényfesztivál péntektől egészen vasárnapig varázsolja el Pécset: több mint 10.000 négyzetméternyi felületet festenek meg fénnyel az ide érkező művészek. A fénykarnevál felvonulásán felragyog a belvárosban a 25 állomásból álló Fény Útja, amelyen végigsétálva varázslatos fényfestést láthatunk a mediterrán utcákon. A lenyűgöző, európai szinten is ritkaságnak számító látványosságok mellett közel 100 ingyenes, szabadtéri program várja a látogatókat.

A háromnapos fesztiválról korábban itt írtunk, további információkért még KLIKK!

A Janus Pannonius Múzeum is remek kiállításokat tartogat a pécsieknek, a tárlatok egész héten látogathatóak:

Kincsek a Nílus Partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

A kiállítás egyik része a Csontváry Múzeumban az emberek és az istenek világát, valamint a köztük zajló kommunikáció lehetőségeit mutatja be, a másik pedig a halottak birodalmába vezet be, amelynek ura az ókori Egyiptom egyik legfontosabb istene, a túlvilág királya, Ozirisz. A kiállításhoz kapcsolódóan a Janus Pannonius Múzeum páratlan régészeti anyagából mutatja be Baranya megye területének ókori Egyiptommal egyidős bronz- és vaskori régészeti emlékeit is. A kiállítás október 31-ig látogatható, melyről korábban itt írtunk.

További információkért KLIKK!

II. Országos Kerámia Quadriennále

A június 18-áig látogatható tárlat aktuális keresztmetszetet ad a hazai kerámiaművészet elmúlt négy évének alkotásaiból, mely vasárnapig tekinthető még meg.

További információkért KLIKK!

Levéltitkok – Történetek a fényről és az erdőkről

A kiállítás első részében először Vajda Ernő és Vajda László 1930-as években készült fekete-fehér képeit csodálhatjuk meg a Kárpát-medence növényvilágáról, míg a tárlat második fele a színes technikával készült képeken szemlélteti, hogy a fény miként határozza meg az erdők életét. A tárlat augusztus 26-ig látogatható.

További információkért KLIKK!

Van Gogh feketén–fehéren – Heliogravűrök 1877 – 1890

A tárlat a világhírű művész 1877-1890 közötti – különleges technikával készült – heliogravűrjeiből (fénynyomat) ad válogatást. Van Gogh rajzai olyanok, mint egyfajta szemek, melyek látják és felismerik a világot, olajfestményei pedig a világnak egy olyan szépségét ábrázolják, amilyennek lennie kéne. A művész festményei mára nagyon népszerűek, ugyanakkor Van Gogh egyben a rajzolás nagy mestere is volt. A tárlat október 31-ig látogatható. A kiállításról itt írtunk korábban.

További információkért KLIKK!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő