13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaVilágszenzáció a Csontváry Múzeumban

Világszenzáció a Csontváry Múzeumban

A legszebb 16-17. századi oszmán-török szőnyegekből nyílt kiállítás szerdán a Csontváry Múzeumban. Az Iparművészeti Múzeum világhírű gyűjteménye mindössze negyedszer látható a nagyközönség előtt – most már Pécsen is.

Az Iparművészeti Múzeum a világ második legnagyobb oszmán-török szőnyeggyűjteményével rendelkezik, miután a 16. és 17. század folyamán számtalan értékes keleti áru, köztük szőnyegek érkeztek a Magyar Királyság és Erdély területére az oszmán birodalommal folytatott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok révén.

Beszédükben ezt hangsúlyozták a tárlatmegnyitó szónokai is. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója szerint ezt a kiállítás rácáfol arra az ókori mondásra, amely szerint háborúban hallgatnak a múzsák. Mint mondta, intenzív kereskedelmi és művészeti kapcsolatok álltak fent az oszmán birodalom és Európa között, ennek jelentős részét képezte a – főleg anatóliai – szőnyegek exportja és importja. Ezért a korszak neves festőinek – például Holbeinnek – a festményein is láthatók keleti, ritkaságnak számító szőnyegek is.

szőnyeg - cikkbe1
Csornay Boldizsár, Páva Zsolt és Hoppál Péter a megnyitón

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a fennálló kulturális kapcsolatrendszer tágabb összefüggéseiről beszélt mondandójában, rámutatva, hogy nemcsak a képzőművészet, hanem a zenei és az irodalmi kapcsolatok is intenzív együttműködést mutattak a két nép között.

A politikus kitért arra is, hogy Magyarországon főleg az erdélyi nemesek gyarapították családi gyűjteményeiket perzsa és török szőnyegekkel, mint egy fontos művészeti ág lenyomatait.

Páva Zsolt polgármesterről kiderült, hogy igazi „szőnyegszakértő”. Beszédében a mostani kiállítás létrejöttéről is szót ejtett.

szőnyeg - cikkbe2
A városvezető nagy szakértője a szőnyegeknek

– Amikor csíkszeredai székely barátaink elkérték a kisebb méretű Csontváry-képeket, akkor egy kicsit szomorú lettem, hiszen annyi nemtelen támadás és kritika érte az elmúlt időszakban a pécsi gyűjteményt. Ezt rossz időzítésnek véltem. De amikor világossá vált, hogy cserébe kapunk egy másik olyan tárlatot a nyár végéig, ami pótolja ezt a hiányt, akkor felderültem, hiszen olyan gyűjtemény kerül most Pécsre, ami tényleg világszenzáció. Ez a mi kincsünk, a magyaroké. Ennek komoly történelmi háttere van Magyarországon, hiszen a szőnyegkultúra a török hatás miatt olyan magas szintre fejlődött az évszázadok alatt, ami európai szinten is kuriózum. Nem véletlen, hogy a magyar polgárságban kialakult a szőnyegek effajta mítosza. A most látható 27 szőnyeg csak szűk keresztmetszetét tudja nyújtani ennek a magas szintű kultúrának.

A kiállítás június 1-jétől augusztus 20-ig látogatható, keddtől vasárnapig, a múzeum nyitvatartási idejében, 10-18 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő