hirdetés

Börtön: alig fizetnek maguk után

 • indulhat a trafikos népszavazás!!!!!!!!!!

  Indulhat az aláírásgyűjtés a trafikos népszavazáshoz
  2013. szeptember 12., csütörtök, 13:03 • Utolsó frissítés: 1 órája
  Szerző: hvg.hu

  Címkék: népszavazás; trafik; Országos Választási Bizottság; Kúria; trafikmutyi;

  kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm Twitter
  Elindulhat az aláírásgyűjtés a trafikos népszavazásokról, miután a Kúria jóváhagyta az Országos Választási Bizottság erről szóló döntését. A dohánytermékek árrésének csökkentéséről, illetve a trafikban árulható termékekről szóló kérdést egy magánszemély nyújtotta be, aki az Origónak azt mondta: mindent megtesz, hogy összegyűjtse a 200 ezer aláírást.

  Az Országos Választási Bizottság júliusban döntött: lehet népszavazást tartani arról, hogy 10 százalék helyett 3,3 százalék legyen az árrés, vagyis a nyereség a dohányterméken. Korábban jóváhagyták már azt a kérdést is, amely arról szól, hogy csak dohánytermékeket lehessen árulni a trafikokban.

  A Kúriánál négyen kifogásolták a határozatokat, de a Kúria ezeket csütörtökön elutasította, ami azt jelenti, hogy elkezdődhet az aláírásgyűjtés ezekben a kérdésekben.

  Négy hónap alatt kell 200 ezer aláírást összeszedni ahhoz, hogy kiírják az ügydöntő népszavazást, amelynek eredménye kötelező lesz a parlament számára.

  Bíró Zoltán, a kérdések benyújtója azt mondta az Origónak: mindenképp össze akarja gyűjteni az aláírásokat, ezért már le is foglalt egy honlapcímet, a http://www.nemzetinepszavazas.hu-t, amelyről bárki letöltheti majd a hivatalos íveket.

  Korábban kormánypárti képviselők azt mondták, hogy nem aggódnak a trafikos népszavazások miatt, mert a legrosszabb esetben még a népszavazás előtt módosítják a törvényeket.

  Az ellenzéki képviselők is azt mondták korábban: biztosak benne, hogy a kormány nem engedi, hogy a választók véleményt mondjanak a trafikügyekről.