14 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapAbszolút NőA legjobb forralt bor a téren - Teszt

A legjobb forralt bor a téren – Teszt

Idén újra rávettük magunkat, hogy a Széchenyi téren levő boros gazdák forralt borait kipróbáljuk. Hárman vonultunk ki, és egy új szintre emelve tesztünket, még egy alkohol fokmérőt is vittünk magunkkal. Hat bódé borát teszteltük, mindegyiket véleményeztük, megmértük és szubjektíven pontoztuk.

Sajnos nem tudtuk mindegyik bódé borát megkóstolni, ugyanis délután négy felé sokan nem is voltak még nyitva. Találomra válogattunk az árusok közt, elsősorban pedig próbáltuk a pincészetek kínálatát végig kóstolni. Minden bódénál a ház legjobbját kértük, hogy ne legyen kifogás a bor típusa, de meglepetésünkre kevesen értettek a borokhoz, így nehéz volt információt gyűjteni mielőtt véleményezünk.


Szekszárdi forralt bor asztalt szilva ágyon – 19 pont

Bor típusa: sajnos nem tudta megmondani az eladó
Összetevők: szegfűszeg, fahéj
Alkohol szint: 7,5°

Véleményünk: Elsőre igen finom, egyáltalán nem édes bor. Sajnos kondérban főzik, így az alkohol nagy része elpárolog, ettől függetlenül a bor valódi ízeit lehetett érezni, és nem volt sem túl fűszerezve, sem túl cukrozva. Összességében egy erős közepes az értékelésünk eredménye.

forralt bor, hl08


Matias Pincészet fehér forralt bora – 23 pont

Bor típusa: sajnos nem tudta megmondani az eladó
Összetevők: szegfűszeg, fahéj és citromhéj
Alkohol szint: 8°

Véleményünk: Első kortyra az ember nem tudja eldönteni, hogy szereti vagy sem. A rendkívül izgalmas ízvilágú, puncsra emlékeztető bor minden korttyal új élményt ad. Egyikünknek nem ízlett erős aromája miatt, másik két tesztelőnk azonban odavolt érte. Ez a bor mindenképpen a megosztó kategória élharcosa. Összességében ajánljuk.

forralt bor, hl06


Mokos Pincészet vörös forralt bora – 24 pont

Bor típusa: meggybor
Összetevők: sajnos nem tudta megmondani az eladó
Alkohol szint: 8°

Véleményünk: Sajnos itt belefutottunk egy hozzá nem értő eladóhoz, úgyhogy csakis az ízlelőbimbóinkra hagyatkozva értékelhettünk. Illatra rendkívül fahéjas, ízvilága meggyes, kicsit savanykás fűszeres. Édes mellékíze szerencsére nem volt, a bor maga valójában bontakozott ki szánkban. A bor egyébként jó helyen végzett nálunk, a szakértelmet hiányoltuk egyedül.

forralt bor, hl05


Gál Pincészet vörös forralt bora – 24 pont

Bor típusa: Gál Pincészet oportó
Összetevők: aszalt szilva, szegfűszeg, fahéj
Alkohol szint: 8,5°

Véleményünk: A két évvel ezelőtt győztesünkben most sem csalódtunk. A rendkívül finom, gyümölcsös mellékízű bor igen hangulatos. Egyik tesztelőnknek kicsit édesebb volt a kelleténél, de összességében szerettük. Kaptunk a bor mellé karácsonyi puszedlit is, és minden kérdésünkre választ kaptunk.

forralt bor, hl04


Kovács-Harmat pincészet rozé forralt bora – 28 pont

Bor típusa: Villányi rosé cuvée
Összetevők: cigánymeggy
Alkohol szint: 9,5°

Véleményünk: Abszolút kedvencünk idén a Kovács-Harmat pincészet forralt borai. Nem csak szakértelemmel és kedvességgel találkozhat az ember bódéjuknál, de hihetetlen izgalmas íz párosítású boraikban semmi más nincs, az adott ízesítésen kívül. Cukor és víz kizárva, a megszokott karácsonyi fűszerekkel sincs „elrontva” a bor natúr íze. Rozénkban csakis a fantasztikus cigánymeggy és bor párosa érződött, és mint egy érdekes cukorka terült szét szánkban. Ráadásul itt voltunk egyedül meghívva a kóstolóra, ami egyébként bevett szokás bortesztek során. Kifejezetten értékelendő.

forralt bor, hl02


+1 Sarki Borház…

A cukorkás bódé mellett, pont a sarkon található kondéros forralt boros úgy éreztük ki kell próbálnunk. Sajnos belefutottunk abba, hogy a bor eredetét sem tudtuk meg, de az összetevők egyenesen „szakmai titkok” voltak. A kondérban régóta gőzölgő bornak finoman szólva is sem tetszett a szaga, az általunk használt borászati alkohol fokmérő alig mutatott alkoholt a borban. A kérdezősködést sem vették jó néven, így szinte semmit nem tudtunk meg a borról. Így utólag ezen nem csodálkozunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő