Meddig jó egy téli gumi? Mikor kell cserélni?

Mivel a téli gumiabroncs használati ideje biztonsági kérdés is, így minden autótulajdonosnak szükséges tudnia, hogy meddig használhatja azokat. Azonban a téma sajnos nem merül ki annyiban, hogy rávágjuk, „4-5 telet vagy 30-50 ezer kilométert még kibír” elvégre is ennél sokkal bonyolultabb dologról van szó.

Tényezők

Sok mindentől függ, hogy meddig használható egy téli gumi. Mindenképpen érdemes figyelembe venni pár dolgot, ha a kopásáról van szó. Például alacsony nyomásnál, gyakoribb használatnál, illetve nem megfelelő tárolás során ez a folyamat sokkal gyorsabban megy végbe. Pontosan emiatt érdemes tájékozódnunk arról, hogy a saját vezetési és tárolási stílusunk milyen hatással van a téli gumink élettartamára, minőségére.

A durvább vezetők például számíthatnak arra, hogy kicsit rövidebb ideig használhatják a gumijaikat a sok súrlódás miatt. Azonban akik körültekintően bánnak velük és megfelelő módon tárolják azokat, nagyon könnyen meg tudják hosszabbítani az élettartamukat akár 2 vagy 3 téllel is. Ugyanez akkor is elérhető, ha kevesebbszer használjuk a téli guminkat, illetve csak rövidebb távokat teszünk meg velük.

Általános szabálynak számított az is (és néhányan még a mai napig ezt vallják), hogy 10 év után semmilyen körülmények között ne használjuk a téli gumikat, mivel ekkorra még használat nélkül is tönkremennek. Mára ez az elv úgy változott, hogy 5 éves koruk után évi rendszerességgel ellenőrizni kell őket és 8 év után válnak használatra alkalmatlanná. Ez főként a kémiai anyagok változásának köszönhető, így sajnos kiküszöbölhetetlen ez az időhatár. Ilyenkorra bizonyos vegyszerek elpárolognak, mennyiségük jelentősen lecsökken a gumiban, így az keménnyé és repedezetté válik, ezáltal csökken a futófelület tapadása.

Hivatalos vagy biztonságos

Ha színtisztán a mintaárkok magassága alapján akarjuk megtudni, hogy használhatunk-e egy téli gumit, akkor már egy kicsit problémásabb témáról van szó. A hivatalos határ amíg használhatunk egy abroncsot, az 1,6 milliméter, viszont ez a gyakorlatban legtöbbször már kifejezetten veszélyesnek bizonyul és túl alacsonynak számít. Sokkal gyakoribbak a balesetek az olyan személyeknél, akik megvárják, amíg a mintaárkok elérik ezt a magasságot. Pontosan emiatt tanácsolják azt, hogy legkésőbb 3 milliméteres magasságnál már cseréljük le a téli gumikat, habár vannak akik 4 millimétert mondanak, mivel ezalatt az árkok már nem bírják megfelelő módon elvezetni a csapadékot és a lamellák sem működnek helyesen.

Láthatjuk, hogy előre nagyon nehéz meghatározni egy téli gumi élettartamát és csak megközelítőleges számokat tudhatunk meg. Pontosan emiatt tanácsos rendszeres vizsgálatnak alávetni őket és évente kivizsgáltatni, hogy elkerüljük a baleseteket.

(x)

Hirdetés