Százados Ábel újabb sikert ért el: vajon idén is bekerülhet a nemzetközi „ligába”?

A pécsi tinédzserfilmes, Százados Ábel neve tavaly országosan, sőt nemzetközi szinten is híressé vált, hiszen mobiltelefonnal felvett rövidfilmjével hatalmas sikert aratott a neves Cannes-i Filmfesztiválon. Egy év elteltével, a hírnév ellenére is szerény srác már kevésbé van rivaldafényben, ami elmondása szerint a nyolcadik osztályban kapóra is jött neki. Emellett persze nem hagyta abba a filmezést, sőt legújabb videóját benevezte egy magyar versenyre is, melyet a 11 shortlistes produkció közé válogattak be negyedik helyen, ezzel esélyt adva az alkotásnak arra, hogy külföldön is megmérettethesse magát. Megkérdeztük a tehetséges fiút, mik a tervei a jövőben.

hirdetés

Amellett, hogy 13 évesen neki ítélték meg egy évvel ezelőtt a „Legígéretesebb Legfiatalabb Filmes”, valamint a „Legfiatalabb Tehetséges Filmes” díjat is Cannes-ban, Százados Ábelról tudni kell, hogy szinte minden művészeti ág érdekli: a YouTube-ról ellesett operatőri és vágási technikák elsajátítása mellett szeret zenélni – olyannyira, hogy nemrég elnyerte a Rotary Club Pécs fiatal pécsi tehetségeknek szóló ösztöndíját –, rajzolni és írni is. Mindemellett pedig idén végzett a Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola nyolcadik osztályában, jövőre már angol tagozatos lesz a Leőwey Klára Gimnáziumban.

Beszélgetésünk alatt kiderült, a fiatal filmes nem szállt el magától a hírnév hatására: elmondta, korábbi tanárai és iskolatársai „szerencsére nem kezelték másként” a filmfesztivál után. Hozzátette, azt reméli, hogy ugyanígy lesz majd a gimnáziumban is.

– Nem szeretek kitűnni, habár vannak, akik az ellenkezőjét feltételezik rólam. Várható volt, hogy az irántam tanúsított nagy figyelem ellaposodik majd, de nem is bánom, hogy idén a felvételire tudtam koncentrálni. Sikerült is abba a gimnáziumba bekerülnöm, ahová szerettem volna, ennek nagyon örülök. A filmezéssel azonban nem álltam le, sőt később is szeretném folytatni. Például nemrég a Horror Stories of Pécs filmes csapattal is készítettünk volna egy közös videót, de az végül belső konfliktusok miatt nem működött, hárman is kiléptünk a projektből. A veszélyhelyzet alatt viszont sok időm volt gondolkozni, így kis unatkozás mellett új ötletek is jöttek. A megvalósítás már nehezebben ment, hiszen itthon újra csak a családommal forgathattam, de megoldottuk. A zene is egyre jobban érdekel, gondolkozom zenei klipekben és esetleg majd saját filmzenében is – fejtette ki az egyébként leginkább a dráma műfajt kedvelő fiú.

A fiatal pécsi srác idén is nevezett annak a versenynek a jogutódjára, melyen keresztül tavaly eljutott a Cannes-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál mobiltelefonos szekciójának döntőjéig. A pályázatra benyújtott alkotás újabb sikert hozott számára, mivel beválogatták a 11 shortlistes film közé. Habár a nagy múltú fesztivál idén elmarad, Százados Ábel azt reméli, a magyar pályázaton elért jó eredmény révén esetleg más neves, külföldi szakemberek elé kerülhet ez az alkotása is. Mindemellett elmondta, nem igazán foglalkozik mások elvárásaival, csak élvezni és szeretni szeretné a filmkészítést.

„Ha a következő film nem lesz olyan jó, mint az előző pár, akkor nem lesz olyan jó. Elfogadom”

– fogalmazott.

Az új filmről elárulta, ebben is feltűnik – habár nehezen rávehető a szereplésre és emiatt rengetegszer kell egy-egy jelenetet újraforgatni – az előző videó főhőse, Olivér nevű öccse; sőt mellette édesanyjuk is látható a kamera előtt. Sejtelmesen hozzátette, hogy a Doboz című – kicsit a koronavírus miatti kijárási korlátozás és szabályozások hatása alatt álló – mozi valamennyire kapcsolódik is a nagy sikerű, Soha című alkotáshoz.

Akik már nem emlékeznének a tavaly debütált rövidfilmre, itt idézhetik fel azt:

Most pedig, tekintsük meg a legújabb alkotást is: