Állásajánlatokkal bombázzák majd a nőket

Áprilistól három hónapon keresztül egy gyűjtő honlapon böngészhetik az állásajánlatokat a pécsi nők. A Lépj és Maradj! – Nők a Dél-dunántúli régióért elnevezésű kampány célja, hogy megfékezzék a nők régióból való elvándorlását, épp ezért inspirációkat, ötleteket és konkrét segítséget próbálnak nyújtani boldogulásukhoz.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években több tízezer ember vándorolt el a Dél-dunántúli régióból. Ha az az elvándorlók és a térségbe költözők különbözetét nézzük, akkor 2008 óta, minden évben átlagosan 3000-3500 fővel csökken a régió lakossága.

Az utóbbi években egyre többen választják a fővárost új helyszínként, a Pécsről Budapestre vándorlók aránya meghaladja az összes elköltöző 15 százalékát – ez évi 400 főt jelent – közölte a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt.

2012-ben csaknem 1600 fővel lett kevesebb a régió női lakossága, ami azért nagy probléma, mert ha egy nő kénytelen elköltözni, akkor szinte biztosan viszi magával a gyermekeit, illetve a családját.

női vezetők

Ezt a problémát meglátva, kifejezetten  a nők elvándorlása ellen küzd a március végén útjára indított Lépj és Maradj! – Nők a Dél-dunántúli régióért kampány.

– Bár erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezünk, feltételezhető, hogy a várost elhagyók jelentős része elhelyezkedési problémák miatt költözik. A térség egyre kevésbé képes megtartani a Pécsi Tudományegyetemen végzett pécsi és baranyai hallgatókat, jelentős részük más régiókban, Budapesten, vagy külföldön keres munkalehetőséget – mondja Bálint Dávid, a kampány kommunikációs munkatársa.

A projekt célja, hogy megmutassák az itt élő nőknek, ebben a térségben is vannak még kiaknázatlan lehetőségek.

A kampány honlapján videóinterjúkban valló nők szerint ilyen például a szolgáltató-, vagy épp kreatív ipar területe, de ezeket fel kell ismerni, és folyamatosan dolgozni kell a sikerért a választott hivatásban. A siker titkaként ők legtöbbször a folyamatos önfejlesztést, a tanulásra való képességet, a kitartást és az állhatatosságot jelölték meg. Elmondásuk szerint ezeken keresztül volt lehetőségük olyan szakmai és nyelvi ismeretek megszerzésére, amelyek nélkülözhetetlenek az adott területen.

Az inspiratív videókon kívül a kampány során valós segítséget is nyújtanak majd a régióban élő nőknek.

– Megyei és városi önkormányzatokkal, számos helyi céggel és az egyik legnagyobb hazai állásportállal is együttműködünk, így a következő két hétben elindul honlapunkon egy régiós állásajánlat-gyűjtemény, mely folyamatosan frissülni fog, illetve kifejezetten nőknek szóló munkalehetőségeket kínál majd – mondja Bálint Dávid.

női vezetők

[note note_color=”#d16079″ text_color=”#fefdfd”]Az irány jó, de van még mit fejlődni

Nőbarát munkahelyre szerencsére több példa is van a régióban. Akad olyan cég, ahol tudatosan csak nőket alkalmaznak, és prioritásként kezelik a női életpályamodell megvalósításának támogatását. Egy másik, országos tulajdonú földgáz-értékesítéssel foglalkozó cégnél pedig – a vezetőség döntéséből kifolyólag – a munkaerő 60%-át nők adják.

Bár ezek mind elismerésre méltó lépések, a nők munkaerő-piaci helyzetét még mindig többdimenziós hátrány jellemzi. Már az állásinterjúkon sarokba szorítják őket, hiszen gyakran megkérdezik tőlük a munkáltatók, hogy mikor akarnak szülni, illetve azt, hogy nem akadályozza-e őket a munkavégzésben a gyermekneveléssel kapcsolatos feladatok ellátása. A bérezés pedig – azonos munka esetében is – még mindig alacsonyabb a férfiakénál.

A női foglalkoztatásban továbbra is alacsony a részmunkaidőben dolgozók aránya, míg az Európai Unióban foglalkoztatott nők csaknem egyharmada (31,4 százaléka) részmunkaidőben dolgozott, nálunk csupán 6,3 százalékuk.

A Lépj és Maradj! kampány épp ezért a következő három hónapban a cégek, vállalatok irányába is nyitni szeretne, tájékoztatást és segítséget nyújtva nekik a női foglalkoztatás témakörével kapcsolatban. [/note]

 • Vivien22

  Hova kell(ene) állni, hogy engem is eltaláljon egy “bomba” (állás)????

 • Fanni

  Vigyorgós PR-képekkel, meg szánalmas, szexista lúzungokkal (“kiaknázatlan lehetőségek a szolgáltatóiparban”) aligha lehet itt tartani a jólképzett, diplomás nőket.

 • zizi

  nagyon jó remélem akkor én is találok itt munkát !!!

 • Tudorache Andrási Beáta

  Végre valami ami nagyon “jó” remélem,szerintem mindenkit érdelel!