Férgek támadhatnak a szívünkre!

A természet a házi kedvenceink számára is bőven rejt magában veszélyforrásokat. Korábban cikkeztünk már a kullancs csípésének kockázatairól, ám még súlyosabb következményekkel járhat, ha egy fertőzött szúnyog csípi meg kutyusunkat vagy cicánkat. Eláruljuk miről van szó, és hogyan védekezhetünk!

hirdetés

A Dirofilaria egy, a mediterrán területeken gyakori fonálféregfaj, amelynek a közti gazdája, vagyis hordozója a szúnyog. Az utóbbi tíz évben egyre gyakrabban állapítják meg a jelenlétét olyan országokban is, ahol korábban nem észlelték – többek között Magyarországon is kimutatták már macskákban és kutyákban.

kutya, csecsemő, bébi, gyerek, háziállat

Többféle betegséget is terjeszthetnek

Dr. Uzsoki Angéla, a Kuckó Állategészségügyi Központ állatorvosa elmondja, hogy a Dirofilaria repens (bőrféreg) viszonylag gyakori, egyes források szerint akár 25-30%-os fertőzöttség is lehet bizonyos területeken. Tünetszegény a fertőzöttség, így gyakran a gazdák nem is tudnak róla, hogy a kisállatuk beteg. Az igazán nagy gond azonban az, hogy az emberre is továbbterjedhet a kór. A bőr alatt vándorló és letelepedő lárvák okozhatnak kellemetlen tüneteket, helyi bőrtünetek formájában. Különösen a szemkörnyéki laza kötőszövetben fordulhatnak elő, és kis csomók formájában mutatkoznak meg.

[note note_color=”#e2ecac”]

Hogyan vehetjük észre?

A kutyák bőrférgessége gyakran tünetmentes, de különféle bőrtünetek jelentkezhetnek: bőrgyulladás, körülírt szőrhullás, bőrduzzanatok, csomók, viszketés. Ritkán a vándorló lárvák veseelfajulást is okozhatnak. A célravezető megoldás a rendszeres szűrővizsgálat és a szúnyogok távoltartása repellens készítményekkel. A fertőzött állatokat pedig a szúnyogszezonban kezelni szükséges, hogy a fertőzést ne adhassák át! [/note]

A Dirofilaria immitis (szívféreg) hazánkban jelenleg nem mondható gyakorinak, ám elterjedése várható a következő években, és következményei igen komolyak. Különösen vízparti, szúnyoggal erősen terhelt vidékeken volt eddig példa a betegségre, például Szegeden. Emberekben úgynevezett abortív fertőzést okozhat a féreg, vagyis általában tünetmentes marad a fertőzés, leggyakrabban a tüdőben képez jellegzetes kis csomókat. Immunrendszert károsító hatásra azonban lárvaürítés is kialakulhat, így az ember is továbbviheti a fertőzést. A kifejlett férgek elleni kezelés számos veszéllyel jár, hiszen a szívférgek a tüdő ereiben élnek, ha elpusztulnak, az elhalt élősködők a keringésbe kerülnek és életveszélyes thromboemboliát okozhatnak.

[note note_color=”#f4aec8″]

Hogyan vehetjük észre?

A szívféreg fertőzöttség súlyos tünetekkel járhat, hiszen a kifejlett férgek a tüdő ereiben, esetleg a jobb szívfélben élnek, így légzési, keringési problémát okozhatnak. Ez járhat, nehézlégzéssel, köhögéssel, fáradékonysággal, súlyos esetben akár az állat halálával.[/note]

Small dog laying on bed

Fontos a megelőzés

– A védekezésen és a megelőzésen van a hangsúly. Léteznek spot-on készítmények, amelyek a lárvák ellen hatékonyak és 1 hónapos hatásidővel rendelkeznek, de vannak tabletták is, amelyek szedése előtt érdemes az állatorvos véleményét kikérnünk. A megelőzés során nagyon fontos, hogy a szúnyogszezonban például a vízparti területeken, ahol gyakori a vérszívók előfordulása, fordítsunk egy kis időt és pénzt a megfelelő kisállatvédő készítményekre – így a pécsi állatorvos.

A szakember szerint pontosabban meg lehetne állapítani az elterjedtséget, ha a gazdik gyakran vinnék el a kisállatukat szűrésre, ami egy egyszerű vérvizsgálatot jelent. Az emberek számára is fontos információt nyújthat a vizsgálat eredménye hiszen kedvencük, és saját maguk egészségének védelmét is szolgálja a teszt. Az ember, hasonlóan az állatokhoz, szúnyogcsípés útján fertőződhet meg – mondja dr. Uzsogi Angéla.