Melltartó nélkül hívják fel a figyelmet a kórra!

A „No Bra Dayt” vagyis a melltartómentes napot nem esztétikai okok miatt tartják; egyetlen célja, hogy felhívják a figyelmet az egyik vezető halálokra a nők körében: a mellrákra. A daganatos megbetegedés ezres nagyságrendben szedi áldozatait évente, minden nőt veszélyeztet, mégsem veszik elég komolyan. Október 13-a ezért minden évben a melltartómentes nap!

hirdetés

Bár egész október az emlőrák elleni küzdelem hónapja, a “No Bra Day”, vagyis a melltartómentes nap mindezt kicsit látványosabban teszi. A mozgalom napján ugyanis a nők úgy hívják fel a figyelmet a halálos kimenetelű betegség veszélyeire, hogy nemes egyszerűséggel nem húznak melltartót október 13-án.

Mint ahogy már korábban megírtuk, az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra a leginkább veszélyeztetett korú, 35 év feletti nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Októberben ezért számos rákellenes szervezet figyelemfelhívó programokkal készül, és arra kéri a nőket, hogy akár apró, egyéni mozgalmakkal is támogassák a megelőző folyamatot.

Ultrahang vagy mammográfia?

A 30 évesnél fiatalabb nőknél ultrahanggal szűrnek, a 30-35 éves kor közötti páciensek esetében az orvos mérlegel, 35 felett pedig mindenképpen mammográfiás vizsgálatot végeznek. Az emlővizsgálat, más néven mammográfia a 30-35 év feletti hölgyeknek javasolt, mivel fiatalabb korban az emlő mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. A mammográfiás vizit csupán 20 percet vesz igénybe és egyáltalán nem fájdalmas procedúra.

Október elején meg is kerestük az illetékeseket, és ebben a cikkben részletesen leírtuk: KLIKK!

Fontos, hogy 35 év alatt is erősen ajánlott az önvizsgálat, melyet havonta, menstruációs ciklusunk ugyanazon napján javasolt elvégezni. Az emlő rendszeres vizsgálata jelentősen fokozza annak esélyét, hogy az esetleges elváltozást korai stádiumban észleljük. Ne feledjük, hogy az emlőrák a fiatalabb nőknél is előfordulhat!