Augusztus 20.: két koncerttel, a legszebb magyar dallamokkal ünnepel Pécs

A valaha volt legnagyobb szabású állami ünnepre készül az ország, három és fél napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz programot szerveznek. Természetesen Pécs is méltóképpen megünnepli augusztus 20-át.

A legújabb kormányrendelet szerint az államalapítás napi eseményeken védettségi igazolvány nélkül bárki, korlátozásoktól mentesen vehet részt. Mutatjuk, Pécs milyen programokkal készül idén.

Barangoljunk a csillagok között

Két hangulatos program várja a kíváncsi pécsieket a Zsolnay-negyedben, az esti koncertek előtt egy kis űrutazáson vehetünk részt a Planetáriumban, ahol a világegyetem titkait fürkészhetjük ki.

Helyünk a világegyetemben

Az ismerttől az ismeretlen, a közelitől a távoli felé: az izgalmas programon bemutatkozik a Föld mint égitest, a Naprendszer bolygói, a Tejútrendszer és az ember által ismert világegyetem galaxisai. Ez a képzeletbeli tér-idő utazás ad választ az érdeklődőknek a fizika és a csillagászat mai, a végtelen univerzumról alkotott képéről. Az előadás 11 órakor kezdődik 20-án és 21-én is a Planetáriumban.

Kalandozás a csillagos égbolton

Augusztus 20-án és 21-én délután három órakor indul a pécsi planetárium következő bemutatója, ahol a szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatják fel különleges, profi technika segítségével. A nevezetes földrajzi szélességeken, az Egyenlítőtől a térítőkön és sarkkörön keresztül egészen a pólusokig „utazhatunk”.

További részletek itt olvashatók a programokról.

Két ünnepi koncert – csodálatos magyar dallamok

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Pannon Filharmonikusok szervezésében, az új pécsi zenei-gasztronómiai ötnapos programkavalkád, a Kodály aperitif keretében két fantasztikus hangversennyel ünnepelhet Pécs augusztus 20-án.

Első rész: szabadtéri Fonó-koncert

Először, 18 órától a Kodály-díjas Fonó Zenekar lép a Kodály Központ előtti térre, akik hagyományhűen tolmácsolják a közönségnek a magyar népzene színes zenei világát.

A koncert az ünnepi kenyéráldással zárul, dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke osztja majd meg gondolatait és megáldja az új kenyeret. Ezt követően Péterffy Attila polgármester köszöntőjét hallgathatjuk meg a Pannon Filharmonikusok 20 órakor kezdődő hangversenye előtt.

Második rész: két igazi sláger és egy különlegesség a PFZ koncertjén

Kedvenc pécsi zenekarunk, ahogy az a nemzeti ünnepeken megszokott, magyar vonatkozású művekkel, magyar műsorral készül, idén a nagy klasszikusok mellett egy kuriózum is felcsendül majd.

Bogányi Tibor vezényel augusztus 20-án

A műsor nyitánya, egyben a különlegesség Liszt Ferenc eredetileg zongorára írt arcképsorozata lesz, melynek részletei ezúttal zenekari átiratban szólalnak meg.

Liszt a magyar történelem fontos személyeinek – Széchenyi István, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Mosonyi Mihály – szentelt egy-egy karakterdarabot.

Ezt követi Kodály Zoltán Háry János szvitje, amely népies motívumaival tökéletesen illik a szabadtéri koncerthangulathoz, kedves és ismert dallamaival pedig mindig a közönség kedvencei közé tartozott.

A műsort Liszt nagyszabású és örökbecsű szimfonikus költeménye, a Les Préludes zárja, mely annak ellenére, hogy szinte slágerszámba megy, komoly és aktuális mondanivalót hordoz a halálon túlmutató életről. Különösen aktuális gondolat lehet ez az államalapítás ünnepén, hiszen nehéz időszak áll mögöttünk a világjárvány miatt.

A pécsi zenekart Bogányi Tibor karmester dirigálja az esten.

A koncerteken ingyenes a részvétel, de regisztrációhoz kötött!

A Kodály aperitif rendezvénysorozatról itt írtunk részletesebben. Augusztusi programsorolónk pedig itt olvasható el.