Az összefogásról szól az idei ’56-os megemlékezés

A Rákosi címer nélküli trikolor

Pécsett idén is méltó módon, megannyi múltidéző, megható programmal emlékeznek meg az ’56-os forradalom eseményeiről.

hirdetés

Idén október 23-án lesz 61 éve annak, hogy a magyar nép fellázadt az elnyomó szovjet diktatúra ellen. A forradalom és szabadságharc kirobbanásának emléknapján, hétfőn több ünnepélyes megemlékezést is tartanak a városban.

A tavalyi ünnepségen is méltó módon emlékeztek meg a hősökről

Megemlékezés a Munkástanács Emlékműnél

A Mecseki Munkástanácsok Szövetsége 11 órától tartja meg hagyományos ünnepi megemlékezését és koszorúzását a Színház téri ’56-os Munkástanács Emlékműnél, több pécsi szervezet és párt képviselőivel közösen. Az eseményen Olexa László, a szövetség tagja mond beszédet.

Ünnep a ’48-as téren és a Kodály Központ előtt

Ahogy minden évben, az idei ’56-os emléknapon sem maradhat el a ’48-as téren megrendezett koszorúzási ceremónia, melyre 17.30-tól kerül sor a pártok, szervezetek, ’56 pécsi eseményeit megélt pécsiek és érdeklődők körében.

Múltidéző programok idén is lesznek

A ’48-as térről érdemes lesz átsétálni a Kodály Központ előtti térre, ahol 18.15-kor veszi kezdetét a hagyományos városi ünnepi megemlékezés. A téren látványos és ’56 szellemiségét őrző táncos-énekes műsort láthatnak az egybegyűltek. A helyszínen felállított díszlet a forradalom emlékét fogja idézni, korabeli Csepel teherautóval, ágyúkkal.

Az érdeklődők és a megemlékezők a táncműsor mellett láthatnak egy nem mindennapi ünnepi fényfestést is, melyben szerepet kapnak a forradalom első napjairól és a szabadságharc leveréséről készült eredeti, archív felvételek is. A vetítés után a helyszínen fellép Kóti Jánoska, az a látás- és mozgássérült 11 éves énekes kisfiú, aki 2015-ben egy egészen lenyűgöző videoklippel hódította meg az országot, melynek címe „Magyarország az én hazám”. A több százezres nézettséget produkált videóban a kisfiút olyan híres zenészek kísérik, mint Török Ádám és Benkő László.

Az összefogás ünnepe

Az eseményen ünnepi beszédet mond Csizi Péter országgyűlési képviselő, aki lapunknak elmondta, hogy a pécsieknek minden évben sokat számít az, hogy méltó módon emlékezzenek meg az ’56-os forradalom eseményeiről, hiszen azokban sok pécsi polgár is érintett volt.

Sok pécsi is részt vett a forradalomban

– A forradalom kapcsán gyakran csak október 23-a történéseit említik a megemlékezéseken, de nekünk, pécsieknek rendkívül fontos, hogy ekkor meghajtsuk a fejünket a Mecseki Láthatatlanok előtt is. Ők voltak ugyanis azok a diákok, kiugrott rendőrök, katonák, egyszerű emberek, akik a forradalom életben tartásának reményében 1956. november 4-e után fogtak össze és kezdtek partizánakciókba a Pécset megszálló szovjetek ellen – mondta Csizi Péter.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy pontosan ez az összefogás az, mely az idei ’56-os pécsi megemlékezés legfontosabb üzenete, hiszen ha az ország sorsáról van szó, a magyarok mindig félretették vagyoni, egzisztenciális, politikai ellentéteiket és különbözőségüket, egy emberként fogtak össze.

Az emléknapot a Kodály Központban rendezett ünnepi koncert zárja 19 órától, melyen fellép Sebestyén Márta is. Az ünnepi hangverseny ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet október 19-én 12 óráig fogadnak a szervezők a latogato@zsn.hu címen.