Egész évben megcsodálhatjuk a Vasarely ihlette szemkápráztató pécsi installációt

Itt még csak épült a köztéri fainstalláció

Piros-kékre festett lécekből építettek kültéri installációt a pécsi Vasarely Múzeum előkertjében pécsi építész hallgatók a Múzeum Utca Plusz fesztivál keretében. Az izgalmas installáció tulajdonképpen az op-art művészet térbeli átirata. És mivel óriási sikert aratott, nemcsak a nyári program néhány napja alatt, hanem egész évben megtekinthetjük a múzeum udvarán.

A Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar közös kezdeményezésével létrejött installáció ötlete egy féléves kurzus során fogalmazódott meg – írja a PTE friss közleményében.

A fából készült Vasarely ihlette alkotást 13, egyetemisták által beküldött pályamű közül választották ki.

Ezt követően hallgatók és oktatók közösen dolgoztak a megvalósításon.

A fiatal építészek a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án kezdték építeni a szemkápráztató művet, a munkát pedig dokumentálták is.

Néhány kép a készületekről:
Az elkészült térplasztika az op-art és a kinetikus művészet eszköztárát alkalmazza: a téglatest formájú tartókerethez rögzített, egymást keresztező lécekből kialakított térkonstrukció a szemlélő nézőpontjától függően folyton változó, izgalmas forma-, tér- és színhatásokat mutat.
Elkészült!

Az idei első pécsi fesztivál, a nagy sikert arató Múzeum Utca Plusz keretében csodálhatták meg a pécsiek a művet, és mint kiderül a PTE lapunkhoz eljuttatott közleményéből: a látogatók kezdetektől fogva szerették, rengeteg pozitív visszajelzést kapott.

Ezért a múzeum vezetése úgy döntött, egész évben várja az érdeklődőket a Vasarely Múzeum kertjében.

A tervek szerint a pécsi műszaki kar építész hallgatói a jövőben a Janus Pannonius Múzeum más programjaiban is közreműködnek.