Értékes római kori kocsisírt találtak Baranyában

Sikeres időszak áll a Janus Pannonius Múzeum mögött: több, kiemelkedően értékes római kori lelet került elő a föld alól Baranyában. Egy padkás hamvasztásos temetkezés összecsukható vasszékkel és arany legiós-gyűrűvel, valamint egy bronz szűrőkészlet. A sorozatnak nincs vége, a közelmúltban ismét egy hasonló korú leletet sikerült találni. Egy római kori kocsisír bukkant elő Pereked határában.

Baranya megyében eddig csak egy kocsisír feltárás történt: az 1969-ben, Kozármislenyben előkerült lelet rekonstrukciója ma a Janus Pannonius Múzeum állandó régészeti kiállításában (Káptalan u. 4.) található.

A mostan előkerült lelet eltér az 50 évvel ezelőttitől: a perekedi kocsi kétkerekű, bronz díszeire jellemző az ősi triszkelion (hármas spirál) motívum – ez az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma. Viszont hiányoznak a kocsiról a Bacchus-szobrok, amik a kozármislenyin megtalálhatóak.

A kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat, és két vadászebet is eltemettek a szertartás során. A körülbelüli 1800 éves temetkezés során a kocsit és a lovakat, illetve kutyákat egy előre megásott téglalap alakú sírgödörbe helyezték, a kocsi kerekeit leszerelve, a kocsiszekrény két oldalára helyezve. A temetkezés fölé valószínűleg sírhalmot is emeltek. A kocsi – a díszítése alapján – egy, az őslakossághoz tartozó kelta arisztokratáé lehetett, aki a római hódítást követően továbbra is az itt élő lakosság elitjéhez tartozott.

A feltárást Kovaliczky Gergely vezette, a Janus Pannonius Múzeum részéről részt vett benne Nagy Erzsébet régész és Simon Béla technikus, illetve Kiltau Kristóf restaurátor, az önkéntes lelőhely-felderítő munkát Réger Viktor végezte. A feltárás folyamatát a Pazirik Kft. dokumentálta.

Egy videó is készült a munkálatokról:

hirdetés

Hirdetés