Ezeket szeretnék a pécsi bringások

Bringaváros lesz Pécs, épülnek az új utak

Véget ért az a Kerékpáros Konzultáció, amit pécsi bringásoknak hirdettek meg. A cél az volt, hogy megismerjék a kerekezők véleményét és ahhoz mérten tervezzék meg a város újabb bicikliútjait. Új és meglepő ötletek is szóba kerültek.

hirdetés

Több mint 1100 pécsi töltötte ki azt az űrlapot, ami a helyi kerékpározási szokásokra volt kíváncsi. A válaszadók többsége főként 20 és 50 év közötti, harmaduk kertvárosi volt és főként munkába járnak két keréken.

– Ez megerősíti előzetes terveinket, hogy a legsűrűbben lakott városrészek elérhetőségein kell javítanunk. A válaszadók harmada az egyszerűbb és olcsóbb közlekedés miatt választja a biciklit, emellett több mint 40 százalékuk hetente többször ül nyeregbe – mondta Oszoli Dénes.

A pécsiek gondoltak a turistákra

A Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elnöke hozzátette Pécsett a következő egy évben több száz millió forintot költenek kerékpáros úthálózat fejlesztésére, ezért is volt fontos a pécsiek véleményének megismerése.

A pécsiek azt szeretnék, hogy több tábla mutassa a célirányokat – mondta Oszoli Dénes

– A legtöbb válaszadónk bár pécsi, mégis gondolt a turistákra. Hiszen olyan ötlet is felmerült részükről, hogy táblával jelöljünk egy-egy célpontot a kerékpárutak mentén. Az egyetemek mellett a  kertváros, uránváros is szóba került, mint lehetséges útirány.

Már közgyűlési döntés van például arról, hogy a Zsolnay dombtól a Budai vámig épül kerékpárút, emellett az előzetes tervek szerint Kertvárost bicikliút köti majd össze a belvárossal, a Zsolnay-negyed környékével. Ezzel együtt a pécsi belvárost nem kerékpárral megközelítő helyiek és a turisták számára bérelhető elektromos kerékpárokat is üzembe állítanak szintén fejlesztési forrásokból.

A kihívások is kellenek a helyieknek

A pécsiek emellett szeretnek a hegyre mászni a biciklijükkel – tette hozzá Oszoli Dénes. Az is megfogalmazódott a helyiekben, hogy a Manduláshoz, Pécsi Állatkerthez és TV-toronyhoz is lehetne egy-egy kerékpárút.

– Most indulnak meg a tervezések, a mai napon a közgyűlés két kerékpárútról is dönt, ezért volt fontos számunkra a pécsi kerékpárosok véleményének megismerése. Most még ugyanis készül egy kerékpárforgalmi hálózati terv, amiben tudunk majd finomhangolásokat végezni a civileknek köszönhetően – tette hozzá Oszoli.

A pécsiek simán feltekernek a Mecsekre
A pécsiek kihívásnak gondolják a Mecseket bringával “megmászni”

Eddig Pécsett 30 kilométernyi bicikliutat alakítottak ki, ez a közeljövőben több mint harmadával fog nőni.

Reggelit kaptak a bringával közlekedők
Reggelit kaptak a bringával közlekedők

Szeptember 22.-e egyébként az autómentes nap, ennek apropóján a város főterén a bringásoknak reggelit is osztottak.