Három vemhes tehén és egy fejőgép eladó!

Keresem a lovamat, zsírosbödönt vennék, házasodnék – ez csak pár azok közül az apróhirdetések közül, amiket ötven-hatvan éve olvashattak eleink az újságokban. Nem egy hirdetés megmosolyogtató mai szemmel. 

hirdetés

Az apróhirdetéseket általában csak azok olvassák el, akik célzottan keresnének-eladnának valamit, ingatlanok iránt érdeklődnek. A többiek csak futólag vetnek rájuk egy pillantást, vagy egyszerűen átlapozzák.

A régi idők apróhirdetései között pedig nem egy van, ami mai szemmel már elég viccesnek, furcsának, meghökkentőnek hat. Kicsit belemélyedtünk a régi idők újságjaiba, hogy ízelítőt kapjunk a kor szelleméből.

A társkereső rovatban napjainkban, köszönhetően az elmúlt évtizedek szexuális forradalmának, jó pár elképesztő és bizarr hirdetéssel lehet találkozni. Ötven-hatvan-hetven évvel ezelőtt természetesen az ilyen elképzelhetetlen lett volna, de megvolt a maga bája a korabeli hirdetéseknek is. Azzal a gyermeki őszinteséggel, ami áthatotta a szövegeket, sokszor célba érhetett a feladó kívánsága.

Házasság. 52 éves, magányos munkás, feleségül venne hozzáillő nőt. Személyes megismerkedést kérek. Cím: Sándor, Pécs, Dr. Várady Antal-u. 14. – csak őszintén, kendőzetlenül.

Sokan életük párját is megtalálhatták

Házasság. Volt huszár törzsőrmester, nyugdíjas, megismerkedne 30-50 éves jobb, hűséges nővel, aki elmenne vele Erdélybe. Biztos jövő. Vagyon nem számít. Levelet a kiadóba, 13 jeligére kér. – erre bizonyára sokan jelentkezhettek.

Házasság céljából megismerkedne 28 éves, csinosnak mondott nő, jobb férfivel. Vagyonom nincs. Komoly szándékú, 30-40 év közötti férfi válaszát várva, esetleg özvegy is válaszolhat, gyermek nem akadály. – ez már szinte segélykiáltás.

Az apróhirdetéses oldalakon gyakran felbukkantak olyan hirdetések, ahol állattartók kínálgatták portékáikat. Ez is mulatságosnak néz ki, sok-sok évtized távlatából.

Két 150 kilós hízottsertés eladó. – a sertések egyébként roppant kelendőek voltak akkoriban.

Sürgősen eladó 3 db nehéz vemhes tehén, fejőgép és széna. – kíváncsiak lennénk, vajon tényleg gyorsan elkelt-e.

Tenyészérett nutriák eladók, mogyorószínben is. – a rákövetkező lapszámban nutriabundákat hirdettek, jutányos áron. Valószínűleg korábban senki sem jelentkezett…

A ház körüli jószágok is kelendőek voltak

Az adok-veszek kategóriában további meghökkentő ajánlatokat is találtunk. No comment.

Zsírosbödönt vennék. Cím a kiadóban.

Rongyot géptisztításhoz mosott állapotban veszünk.

Széna (1 kazal) eladó.

Hulladék zsiradékért mosóport, mosó- és mosdószappant adok. (Egész éven át)

Végül egy aranyos hirdetés 1944-ből:

Lovam szerdán délután az istállóból megszökött. Felkérem azt, ki lovamat megfogta, 20 P fáradsági díj megtérítése ellenében Botond-u. 27. sz. alá vezesse vissza. Esetleg címét az Új Dunántúl kiadóhivatalára közölje.

(Forrás: Dunántúli Napló Archívum, képek forrása: Fortepan)