Hullócsillag túra lesz szombaton

A lakott területektől és azok közeléből a csillagos égbolt legtöbb látványossága eltűnt napjainkra a fényszennyezés miatt. Egyre kevesebb hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét éjszakai égbolt szinte zavartalanul látható – ezek egyike a Zselic, Európa első Csillagoségbolt-parkja.

hirdetés

Naplemente után tiszta idő esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, a Zselici Csillagoségbolt-parkban, csillagász segítségével az augusztusi meteorhullás idején – szerencsével meteorokat is láthatunk!

A meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt. Népies nevük hullócsillag. Vannak rajmeteorok, amelyek az év egy időszakában térnek vissza mindig. Ezek a rajok üstökösök, kisbolygók anyagából keletkeznek, és nagyjából azzal azonos pályán keringenek a Nap körül. Ilyen rajmeteorok az augusztusban „érkező” Perseidák. (Wikipédia)

Helyszín, időpont: Zselic, a Gólya-völgyi tavaknál, Lipótfa és Bánya között

az erdészeti út és az aszfaltút kereszteződésénél, 20:00 órakor (gyülekező: 19:45-kor)

GPS: N46.271097 E17.669406

Utazás: egyénileg

A túra hossza: a gyülekezőhelytől a megfigyelési pontig és vissza összesen kb. 5 km
Időtartama: 3-4 óra

Részvételi díj: 400 Ft/fő

Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Információ, bejelentkezés csoportoknak:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu

www.ddnp.hu