Ilyen volt 2018 kerekesszékből, Alexa szemével

Dékán Alexát nem kell bemutatnunk már, sokan ismerik a vele készített korábbi cikkeinkből és videóinkból a 18 éves korában kerekesszékbe került, teljesen lebénult nőt, aki ahelyett, hogy sajnáltatná magát vagy keseregne, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az embereket érzékenyítési programok keretében ismerteti meg a kerekesszékesek életével. Alexa emellett blogot is ír, melynek neve „Kalandok mozdulatlanul”. A blogon őszintén, nem köntörfalazva, humorosan vagy épp keményen fogalmazva osztja meg élettapasztalatait olvasóival. Legutóbbi, 2018-as „évértékelő” bejegyzésében sok érdekes dologról ír, ezek közül szemezgettünk, és persze Alexával is beszéltünk a tavalyi év számára legfontosabb történéseiről.

Német példát Pécsre

Alexa tavaly májusban egy hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó német egyesület elnökének segítségével és a People First Egyesület – melynek ő is tagja – támogatásával vett részt egy németországi tanulmányúton, egy helyi fogyatékosügyi projekt kapcsán utazhatott el Erfurtba. Mint mondta, a projekt célja, hogy olyan úgynevezett „önálló életvitel centrumokat” hozzanak létre szerte a világban, melyek nagyban segítik a fogyatékkal élőket és hátrányos helyzetűeket abban, hogy minél önrendelkezőbb életvitelt alakítsanak ki.

Alexa Erfurtban

Alexa is járt ilyen centrumban, melyet úgy írt le, mint egy nagy közösségi térrel és irodával kibővített kávézó, ahol többek között előadásokat tartanak, valamint jogi- és egyéb tanácsadással foglalkoznak. A német egyesület – melynek tagjai jártak már Pécsett – vezetője nagy esélyt lát arra, hogy a jövőben Pécsett is kialakíthatnak egy ilyen központot, létrehozásában Alexa is részt venne.

Miért félnek Alexától?

Alexa szereti a pszichológiát, szeret beszélgetni emberekkel, tavaly ezért csatlakozott egy Pécsett tartott nemzetközi „lelkiző táborhoz”. Erről így írt blogján:

„Senkit nem ismertem az ég világon, és én voltam az egyetlen mozgássérült. Őrülten nehéz volt az elején higgadtnak maradnom, nehogy megfutamodjak az idegen és idegenkedő közegtől vagy elijesszem azokat az embertársaimat, akik megijedtek egy fogyatékossággal élő személy látványától. Éreztem, hogy nem én vagyok a legnépszerűbb résztvevő, mégis sikerült néhány kedves ismeretséget kötnöm.”

Lehet tanulni Alexa évértékelőjéből

Vajon miért ijednek meg egy pszichológiai csoportbeszélgetésen egy kerekesszékes nőtől? Alexa válasza erre az, hogy Magyarországon sajnos még nem teljesen természetes dolog az emberek számára az, hogy ne feszengjenek fogyatékkal élő kerekesszékesek társaságában.


Mint mondta, amit nem ismernek, attól tartanak az emberek. Persze azért felengedett a társaság, az idei tábor reklámozására pedig már Alexát kérték fel.

23 éve történt

„2018-ban volt a balesetem 23. évfordulója is. Azelőtt sosem tettem közzé semelyik évfordulómat, de a közelmúlt lelki kihívásainak tömkelege után összegyűlt a bátorságom, hogy ország-világ tudomására hozzam egy négyvégtagbénult emberi lét (a sajátom) fizikai és lelki velejáróit, legyen az ciki, szégyenteljes vagy gyenge. Meglepő, mennyi együttérzést vált ki másokból, ha valaki vall az esendőségeiről. Nem tagadom, jól esett” – írta Alexa évértékelő bejegyzésében.

– Ez egy trauma, egy nagy veszteség, melyre nem fordítottam elég figyelmet eddig. Az, hogy le tudtam ezt írni, azt jelzi számomra, hogy megerősödtem. Nem dughatom homokba tovább a fejem – mondta. Eddig azért nem osztotta meg balesetének évfordulóját olvasóival, mert nem szívesen gondolt erre az eseményre.

Alexa tananyag lett

Alexa tavaly bekerült egy 11. osztályos középiskolások számára készült etika-tankönyvbe (a könyv itt elérhető), amiben vele készült egyik interjúnk is közrejátszott.

Az Alexáról szóló tankönyvi feladat

A tankönyv szerkesztői ugyan Alexa nevét elírták, de annyi baj legyen, a gesztus ránézve (és ránk nézve is) ettől még hízelgő. A tankönyvben olvasható Alexával kapcsolatos feladat az, hogy az alábbi cikk elolvasása után a gyerekek kiscsoportos formában válaszoljanak a tankönyv kérdéseire: Milyen személyiség Alexa? Mi minden segíti még abban, hogy lehetőség szerint teljes életet éljen? Mit tanultál ebből a példából? Ezekre a kérdésekre viszont nem csak a diákok kereshetnek jó válaszokat, hanem akár azok az olvasóink is, akik szimpatizálnak Alexával és törekvéseivel.

Cikkeink Alexával:

Pécs Alexával: Ilyen a belváros kerekesszékkel

Pécs Alexával: Reggelente közel egyórás meló vagyok

Pécs Alexával: kerekesszékkel versenyeztünk!

Hirdetés