Járjunk egyetemre az interneten!

Tantárgyfelvétel az online egyetemeken - nincs macera

Az elmúlt években hatalmasat ugrott a világban az interneten elvégezhető online egyetemi kurzusok száma. Ez azt jelenti, hogy azok az angolul tudó hallgatók, tanárok, vagy azok, akik csak tanulni szeretnének munkájuk mellett, több ezer kurzus közül válogathatnak, melyeket a legjobb egyetemek hirdetnek meg.

hirdetés

Csak regisztrálni kell, no meg kell egy diploma is. A rövid önfejlesztéstől a doktori-képzésig minden szinten van lehetőség a tanulásra. A kínálat ma már szinte végeláthatatlan, a meglévő okleveleink mellett pedig nagyon jól mutathatnak és jól használhatók is az online szerzett végzettségek, szóval nézzünk is pár szuper lehetőséget az okosodásra!

Az amerikai legjobb – Penn State World Campus

Az Egyesült Államokban több mint 50 egyetem hirdet meg netes kurzusokat, az értékeléseik alapján az első helyezett közülük a Pennsylvania állambeli egyetem, melyen 120 online program közül válogathatunk, melyek egyetemi, főiskolai, vagy akár szakképzési papírokat is adnak a kurzusok teljesítése után. A regisztráció után kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő tudományterületet és az azon belüli kurzusokat, elérést kapunk könyvtári szolgáltatásokhoz, „találkozhatunk” világhírű oktatókkal, és karriertanácsokat is kaphatunk.

A Pennsylvania Állami Egyetem, ahova sajnos csak neten keresztül léphetünk be
A Pennsylvania Állami Egyetem, ahova sajnos csak neten keresztül léphetünk be

A kurzusok formái változatosak (vannak ingyenesek és fizetősek is), de ez a jobb online egyetemeken már csak így van: élő vagy letölthető videós tanórákat nézhetünk, bizonyos dátumokhoz kötött kurzusokat tölthetünk le, és van olyan is, melyet bármikor lekaphatunk. Aki pedig nehezen érti az angolt, számos más nyelven írt feliratokat és tananyagokat is használhat itt – magyart mondjuk épp nem.

Irány Utrecht és Európa!

Az európai internetes egyetemek rangsorában idén az Utrechti Egyetem végzett az élen. A beiratkozás és a kurzusfelvétel a fentiekhez hasonló. Az holland csúcsegyetem közel 100 mesterképzést és doktori-képzést kínál, olyan változatos területeken, mint például állatorvoslás, vagy járványtan. A kurzusok itt is videós, vagy letölthető formában „látogathatók”.

Utrecht egyeteme
Utrecht egyeteme

Európában egyébként – a teljesség igénye nélkül – hasonlóan színvonalas egyetemek tucatjai használják az online lehetőséget: ott van az Uppsala Egyetem (Svédország), a Webster Vienna Magánegyetem (Ausztria), ahol mi állíthatjuk össze a tematikánkat és az időbeosztásunkat, a Wismar Egyetem (Németország), ahol kifejezetten a gazdasági, dizájn, és technológiai tárgyakra specializálódnak, a Wageningen Egyetem (Hollandia), ami a világ második legjobbja mezőgazdasági és erdőgazdálkodási téren.

Ilyen a videós kurzusok letöltése
Ilyen a videós kurzusok letöltése a világhírű Stanfordon

Magyarországon eddig egyáltalán nem nevezhető népszerűnek a megoldás, viszont az Óbudai Egyetem 2 éve már az online oktatás mögé állt és ennek érdekében létrehozott egy külföldi társaihoz hasonló, ingyenes online oktatási centrumot. A platformra felkerülő oktatási anyagok szabadon hozzáférhetőek mindenki számára bármilyen eszközről, legyen szó akár számítógépről vagy akár okostelefonról. Ez a rendszer többek között a határon túli magyarság számára is fontossá válhat.

Egyetemgyűjtés

A Coursera a legnépszerűbb internetes egyetem-oldal, melyben a spéci az, hogy a honlap több mint száz felsőoktatási intézménnyel működik együtt, így hétszáznál is több online egyetemi kurzust kínálnak a természettudományoktól kezdve a gazdasági területeken át a bölcsészettudományokig, teljesen ingyen, vagy költségtérítésesen (ez az adott egyetemtől függ). A Nobel-emlékdíjas közgazdász, Robert Shiller is oktat a Courserán pénzügyet, aki pedig elvégzi, az kap egy szép oklevelet a világhírű Yale egyetemtől, ami azért nem semmi.

A Coursera alkalmazása
A Coursera alkalmazása

Ilyen „egyetemgyűjtő” oldalakból is van még jó pár, egyik jobb mint a másik. Az Open Culture több mint ezer online egyetemi kurzust gyűjt össze, melyek között a Stanford, a Yale, a Harvard és az Oxford képzései is megtalálhatók. Az Udemy lényegében tök ugyanaz, mint a Coursera, de ott van az Academic Earth, mely többek között a Massachusetts Institute of Technology (MIT) több mint kétszáz kurzusát és a Stanford százhatvan előadássorozatát is elérhetővé teszi. Az edX-et is meg kell említeni, melyet a Harvard és az MIT indított, több mint ötven egyetem csatlakozott is a projekthez, a kurzusokat pedig videók, online laboratórium, e-könyvek és online vizsgák alkotják.

Tantárgyfelvétel az online egyetemeken - nincs macera
Tantárgyfelvétel az online egyetemeken – nincs macera

Letölthető, hallgatható, nézhető oktatási anyagai – vizsgák nélkül – vannak még az Apple-nek (iTunes U), a BBC-nek, a TED-nek, és a National Geographicnak is, ha egy kicsit távolabb kerülnénk az egyetemi közegtől.

Hogyan vizsgázunk?

Minden netes egyetemi kurzusnak – ahogy azt egy „sima” egyetemtől is elvárnánk – van tematikája, heti lebontásban megkapjuk a tananyagot, a videó-előadások gyakran hetente kerülnek fel a rendszerekbe. Az tananyagokhoz házi feladatokat is adnak, valamint teszteket, beadandó esszéfeladatokat, és segédanyagokat is. Az adott követelményeket általában a következő hétre kell teljesíteni. A tesztek egyébként általában feleletválasztósok, és akár kétszer-háromszor is elszúrhatjuk őket, szóval van esélyünk. Főleg, hogy lehet csalni is, hiszen ott lesz előttünk a Google. Ha a kurzus követelménypontjainak a 70-80 százalékát (ez változó) teljesítjük, már repül is felénk az oklevél.