Kávéval fest a pécsi fitneszedző!

Szőke Zitát eddig erről az oldaláról ismerhettük

Szőke Zita országosan is ismert és elismert személyi edző, akinek hétköznapjait húsz éve határozza meg a sport. Bő fél éve azonban egy kávészünet alaposan átalakította az életét. A sport mellett festeni kezdett, méghozzá nem is akármivel: kávéval!

hirdetés

Eddig felpezsdítette, most viszont teljesen ellazítja a kávé Szőke Zitát, aki nemcsak issza, hanem művészkedik is a sokak által éltetőnek tartott feketével. A fitneszedző azt mondja: egyik pillanatról a másikra jött az ötlet, miért is ne kezdhetne valamit az asztalon maradt reggeli kávéval.

 

Zita a súlyzókat néha ecsetre cseréli

– Jól emlékszem, hogy fél évvel ezelőtt egyik hétvégén ücsörögtem a kávém mellett, és nézegettem Botticelli Vénusz születése című festményét. Az hozzátartozik a történethez, hogy nagyon szeretem a különböző festők műveit tanulmányozni. Ez most sem volt másképp, csak most valami belső hang arra késztetett, hogy én is álljak neki festeni – meséli a kezdeteket Szőke Zita.

Zita már kísérletezik is: próbálgatja, hogy a különböző erősségű kávéval, illetve a rétegelt festéssel milyen árnyalatokat, tónusokat tud adni a képeknek

A személyi edző és főiskolai tanár nem is kezdhetett volna mással, mint egy szép, női testtel. Az ecsettel viszont nem festéket, hanem kávét vitt a vászonra.

A képeknek nemcsak az alapanyaguk különleges, hanem az illatuk is. Zita szerint az alkotások érzékiségét fokozza a kávéból áradó illat, finomság, melegség.

– Ez a női alak annyira jól sikerült, hogy utána vettem is egy jó minőségű ecsetet és elkezdtem komolyabban gyakorolni. A festés pedig annyira magával ragadott, hogy mostanra 40-50 képem van – mondja Zita.

A festmények már távolabbra is eljutottak, hiszen Londonban állították ki azokat egy kávézó megnyitóján.

– Csehországban találkoztam egy lánnyal, akinek megtetszettek a képeim. Az ő invitálására vittem el a képeket Londonba. Igazából ez volt az első igazi kiállításom. Fura érzés is volt, hogy egy kávézó közepén állok, ahol körben a falon a festményeim lógnak – mondja Zita.

Szőke Zitát eddig erről az oldaláról ismerhettük

És hogy miképp is készülnek ezek a képek? Zita semmi egyebet nem tesz a kávéval, minthogy felkutatja a különböző erősségű feketéket, és ez alapján keveri ki a színeket. A vászonra főként portrék kerülnek, de ezek mindegyikét a fantázia szülte. Zita elmondása szerint ugyanis a kávé hatalmas szabadságérzetet adott neki, így igyekszik kötöttségek nélkül alkotni.

Az árnyalatokat a kávé sűrűsége határozza meg, de Zita szerint a több napig asztalon felejtett kávéval tökéletesen lehet csillogó tekintetet varázsolni a képekre. De a latte például szőke színt is előcsalogat a kávéból.