Nemcsak a túrázók, a pecások paradicsoma is Baranya!

A Mecsek kétségtelenül óriási szerepet játszik abban, hogy Pécs ennyire gyönyörű város. Ennek ellenére mindig vannak örök elégedetlenkedők, akik még valamilyen természetes vizet hiányolnak a város képében. De a jó horgászok tudják, hol vannak a legjobb lelőhelyek a megyében, ráadásul nem is kell messzire menniük!

hirdetés

A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége hatvanegy olyan természetes vizet tart számon a megyében, ahol lehet horgászni. Ez nagy szám, de sok köztük a holtág és a folyó, a kisebbektől kezdve (Karasica-patak) az egészen nagyokig (Dráva).

Íme pár hely, amit még a tapasztaltabb pecások közül is kevesen ismernek!

A Dráva kis holtágai igazi horgászparadicsomok. Vannak olyan eldugott helyek, ahová minden megszállott szívesen kilátogat.

Ilyen például a Bresztik-holtág. Sekély vizű, számos halfaj él itt. Sellyétől délre, kicsivel Drávasztára alatt található.

A kis Bresztik-holtág (forrás: egykevendeghaz.hu)

A Hótedra szintén a holtágak közé tartozik. Alsószentmártontól nem messze, Mattytól (és a mattyi horgásztótól) délre található ez a csöppnyi tavacska, amit szintén kevesen ismernek. Igazi, halban gazdag ősvíz ez.

A Duna holtágai közel a határhoz, valamint a belső- és külső-bédai holtágak Mohács környékén igazi erdős-nádas-fás vidékekkel várják a horgászokat. Körülbelül két méter mély a víz, rendszeresen karbantartják a hínárosodás és iszaposodás ellen.

A Duna holtágai is remek horgászhelyek: ez a Belső-Béda (forrás: pecatavak.hu)

Kaposszekcső mellett, a Baranya-Somogy megyehatár mentén fekszik az 1972-ben kialakított Sarádi-víztározó. A másfél méteres átlagmélységű tóba sokszor 8-10 méteres példányokat is telepítenek, így nem akármilyen ponty- és amurfogásokra tehetnek szert az ügyesebbek!

Az sem valószínű, hogy sokan járnának horgászni az Erdősmároki-tóra. Ez a törpefalvacska Himesházától nem messze fekszik, legfeljebb ha százan élhetnek ott, mégis, már a 13. században említették a települést. Egyetlen hátránya, hogy nehéz odatalálni. Egyébiránt a pecásoknak nagy élményt és nagy fogásokat ígér!

Az Erdősmároki-tó (forrás: Panoramio)

Szőke községhez igazi horgászparadicsom tartozik, két tóval. A mélyebb vizekben (1,5-3 méter) nagy fogásokra lehet szert tenni. Négy forrás is táplálja őket – amiből az egyik melegvízű –, így van olyan rész, ahol télen sem fagy be. Folyamatos a halutánpótlás és a telepítés. A szenvedélyes pecásoknak elsőrangú hely!

Több horgász dicséri az Ócsárd melletti tavakat. A kis település vizei halban nagyon gazdagok, az infrastruktúra kiváló, a táj festői. Itt az egész család egy szép napot tölthet el nyugodt környezetben.

Csak pozitívan lehet írni a Domolosi-horgásztóról is. A Szigetvártól nem messze elterülő, tizenkét hektáros kis tavacska 1,5-2 méter mély átlagosan és rengeteg halfaj várja itt is a horgászokat.

A Domolosi tavat rengetegen dicsérik (forrás: domolosito.hu)

A Drávaszerdahely melletti Kovácshida három horgásztóval is büszkélkedhet összesen harminc hektáros területen. Egy kis kört alkotnak a tavak, mely 3-4 méter a legmélyebb pontokon. Elsőosztályú süllő- és pontyállománnyal rendelkezik. Csónak kölcsönözhető, büfé üzemel – a parton, kijelölt helyeken akár meg is főzhetjük a friss fogást.

A közeljövőben huszonnyolc hektáron szeretnének Magyarszék és Magyarhertelend között egy záportározót kialakítani uniós forrásból, ami elsősorban az árvizek rendezésére szolgál majd, de horgásztóként is használható lenne. Tehát dörzsölhetik a horgászok a tenyerüket: eggyel több helyen várhatják a kapást!

Így nézne ki a készülő víztározó – a leendő horgásztó!