Pécs mediterrán partnere, Szliven

Pécs mediterrán testvére

Új sorozatunkban Pécs testvér és partnervárosait mutatjuk be. Elsőként az egyik legrégebbi partnerünk, Szliven kerül terítékre. Nem tévedés, az ismert pécsi áruház a bolgár városról kapta nevét!

hirdetés

A kezdetek

Pécs és Bulgária kapcsolata közel sem fiatal barátság, hiszen a híres bolgár kertészek – akiknek emlékét Pécsett a Bolgárkert városrész őrzi – már a 19. században eljutottak Pécsre megélhetésüket keresve. A bolgár közösség részére az akkori polgármester, Nendtvich Andor 1932-ben biztosított egy helyiséget, amely imaházként működött; az 1950-es évek közepén megnyitottak a városban egy bolgár iskolát is – miután a második világháborút követően még többen jöttek –, amely néhány évig működött, majd anyagi nehézségek miatt meg kellett szüntetni.

Pécs mediterrán barátja

A következő mérföldkőhöz az 1970-es években ért Pécs és Bulgária viszonya, mikor az akkori Baranya megyei vezetés és a bulgáriai Szliven provincia vezetői testvérmegyei kapcsolatot kötöttek, legfontosabb feladatuknak pedig az ipar, a mezőgazdaság és a bányászat területén való együttműködést tűzték ki.

Nekünk áruház, nekik város

Bizony, Szliven egy megye, melynek központja egy százezres város, amit szintén így hívnak. A pécsieknek viszont Szliven csak egy áruház neve Egyetemvárosban, sokan nem is tudják, hogy a bolgár városról kapta nevét, mellyel egyébként Pécs 2004-ben kötött szerződést.

A szliveniek Mecsekje, a Karandila egy nemzeti parkban áll

Maga a „szliven” szó nagyjából azt jelenti: összefolyás, gyülekezés, ami mind az ott élők közösségére, mind pedig változatos földrajzi adottságára is utalhat. A „Kék sziklák” nevű hegység lábánál álló nemzeti park ásványi anyagokban gazdag forrásai a turisták és a helyiek kedvence, a híres Bora-széláramlatot pedig nemrégiben elkezdték villanyenergia előállítására is használni. Szliven tehát gyönyörű helyen található.

A mediterrán kultúrváros

Pécs egyik legrégebbi partnervárosában dúl a mediterrán hangulat és mentalitás, de emellett több közös dolog is van Pécs és Szliven között. Amíg Pécset a rómaiak és a törökök alakították, Szlivent a trákok lakták hosszú évszázadokig, mígnem először a rómaiak, aztán Nagy Sándor meg nem hódította az országot.

Szliven látványa a Karandiláról

Ősi öröksége, valamint az ott született irodalmi és képzőművészeti alkotók Szlivent is országa egyik kulturális központjává tették. Múzeumokban ezért nincs hiány a városban. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozataiban a Pécsi Bolgár Önkormányzat közreműködésével mutatták be városunkban a 17. századból származó szliveni ikonkiállítás legszebb darabjait a Cella Septichorában.

A Pécs Étterem Szlivenben

Ahogy Pécsnek van Szliven áruháza, úgy Szlivennek is van Pécs irodaháza a város fő sétálóutcáján. Pontosabban volt, ma már csak egy kis étterem viseli a Pech (azaz Pécs) nevet a házban. Csak feltételezni tudjuk, hogy a szliveniek nagy része sem tudja, hogy mi az egyáltalán, hogy „Pécs”. Van nekik is saját hegyük, a Karandila, és bizony áll rajta tv-torony, sőt, a pécsihez hasonló zsibvásáruk is van.