Aki nem csak nevében volt pécsi

Egy igazi klasszikus

Emléktáblával és egy róla elnevezett „kultúrteremmel” tiszteleg a város és az Angster József Szakképző Iskola vezetése Pécsi Géza tanár, tankönyvíró, és világhírű zenepedagógus emléke előtt.

hirdetés

Pécs önkormányzata, a Pécsi Szakképzési Centrum, és az Angster József Szakképző Iskola vezetése úgy határozott, hogy volt tanáruk, Pécsi Géza elévülhetetlen, és bátran világhírűnek is nevezhető oktatási munkásságát márványtáblával és egy „kultúrterem” elnevezésével kívánják megörökíteni.

Egy igazi klasszikus
Egy igazi klasszikus

A tavaly 88 évesen elhunyt Pécsi Géza pedig több mint méltó az elismerésre. Személyiségformáló művészeti nevelési módszerét az ország határain túl is ismerték. Egész életében azért küzdött, hogy a később több nyelvre lefordított Kulcs a muzsikához című tankönyvcsaládban, valamint a hasonló nevű lemez- és CD-sorozatban megtestesülő pedagógiai módszere a hivatalos tanterv részévé váljon. Tanárként már egészen fiatalon felismerte ugyanis, amit azóta agykutatók és pszichológusok is bizonyítva látnak: csak az értelmi és érzelmi képzés együttes alkalmazása teremt a társadalom számára hasznos, jó szakembereket, mi több: jó embereket.

Az Apáczai Csere János-díjjal, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, Nemzetközi Kolping Aranykereszttel és számos más díjjal kitüntetett Pécsi Géza 1958 és 1982 között volt az Angster József Szakképző Iskola meghatározó egyénisége. Nem csupán munkatársai és volt diákjai, hanem a pécsiek is büszkék lehetnek rá, hiszen hazánk első nívódíjas szakmunkásképzős énekkarát alapította meg, mely ráadásul sorra hozta el Pécsnek az aranyérmeket különböző kisebb-nagyobb országos versenyekről.

Keresztény hitéhez és nevelési küldetéséhez ragaszkodva Pécsi Gézának nehéz volt a tanári pályán megmaradnia. Sokszor összetűzésbe került a kommunista hatalommal, 1982-ben el is távolították az iskolából. Ám sem hitétől, sem pedagógiai küldetésétől nem tudták eltántorítani. Egyetemi kutatásba kezdett, és bizonyította, hogy a zenei-művészeti nevelés nem hiányozhat egy középiskolából sem.

A Pécsi Gézáról elnevezett terem, valamint az emléktábla avatója 2016. május 3-án, kedden, 12.30-kor kezdődik a Rét utca 41–43. alatti Angster József Szakképző Iskolában.