Nagy partiba hív a 650 éves pécsi egyetem!

Augusztus utolsó és szeptember első napjaiban ünnepli a Pécsi Tudományegyetem, az ország első egyeteme alapításának 650. évfordulóját. Az egyetem születésnapja alkalmából több érdekes, szórakoztató, családi, sportos és kulturális rendezvénnyel várja a pécsieket. Nézzük, mik is ezek!

hirdetés

Augusztus 31. – Az ünneplő egyetem látja vendégül a Fradit

Augusztus utolsó napjaiban indulnak a Pécsi Tudományegyetem 650. alapítási évfordulója keretén belül szervezett izgalmas, sokszínű programjai. Mindenképp ki kell emelni azt az augusztus 31-én rendezett rendhagyó focimeccset, melyet a PSN Zrt. hozott tető alá. A nagy múltú PTE PEAC sportegyesület meghívására ugyanis Pécsre érkezik az ország legeredményesebb labdarúgócsapata, a Ferencvárosi Torna Club.

Sokan voltak kíváncsiak a PMFC és a Fradi legutóbbi meccsére

A Fradi teljes NB I.-es csapatával áll ki a PTE PEAC és a PMFC jelenlegi labdarúgó kiválóságai, valamint az egyetem egykori hallgatóiból verbuvált pécsi válogatott ellen az újmecsekaljai PMFC-stadionban, 15 órától. A belépőket jubileumi áron adják, azaz 650 forintért. Az esemény felvezető programjaként 13.40-től a PMFC és a PTE PEAC U9-es csapatai lépnek pályára.

További információ  

Augusztus 31. – Egy igazi klasszikus csendül fel a Dóm téren

Szintén augusztus 31-én rendez nagyszabású ingyenes hangversenyt a PTE Művészeti Karának zeneművészeti intézete. A Dóm téren este 19 órakor kezdődő koncerten a pécsiek élőben hallhatják Carl Orff Carmina Burana című oratóriumának szólókra, kórusra, két zongorára és ütőhangszerekre készült átiratát. A produkcióban közreműködik a Kertész Attila és Lakner Tamás Liszt-díjas karnagyok vezette Bartók Béla Leánykar, a Bartók Béla Férfikar, a Pécsi Egyetemi Kórus és a Pécsi Egyetemi Nőikar.

Nézzék meg, hogy adja elő Orff örökbecsűjét a Pannon Filharmonikusok:

Érdekesség, hogy a Carl Orff által feldolgozott szövegek az egyetem alapításának idejéből, a 14-15. századból valók, a megzenésített költeményeket pedig pont diákok írták. A trágár, érzelmes vagy éppen tréfás szövegeiből ezért nem hiába árad életöröm és vaskos humor.

Szeptember 2. – Családi bulival tárul fel a szülinapos egyetem és jön a Halott Pénz!

Az egyetemalapítás évfordulója alkalmából a PTE szeptember 2-án egy mindenki számára nyitott, ingyenes szabadtéri eseményt szervez Jubileum 650 PTE Nap címen 10 órától a város szívében (a Széchenyi téren és a Jókai téren), melyen megismerhetjük az egyetem karait, szervezeti egységeit és kreatív munkájukat. Egy szóval: egy napra mindenki egyetemista lehet!

A technika és az egészség témakörei iránt érdeklődők is el lesznek látva programokkal. Kiállítanak egy pneumatikus és egy energiatakarékos autót, megmérhetjük a testzsír, vérnyomás és vércukorszintünket, kaphatunk táplálkozási tanácsokat (ha kérünk), és többek között megtanulhatjuk az újraélesztés mikéntjeit is. A „védőnő sarokban” a program a következő lesz: terhesgondozás, szoptatási tanácsadás, babatáplálás, babagondozás, babafürdetés, babaöltöztetés.

650 év, szép kor!

A nap során a gyerekek is főszerephez jutnak, ugyanis próza vagy vers, tánc és ének kategóriákban „Ki-Mit-Tud”-on mutathatják be tehetségüket. De lesz Teddy Maci kórház, irodalmi foglalkozások, élőszereplős felnőtt társasjáték, szépírás-tanulás, maszkkészítés, látásérzékelő és mozgásérzékelő játékok, ki lehet próbálni majd kerekesszékeket és elektromos kismotorokat is, és persze lehet majd ugrálni a légvárban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Tüke Busz Zrt. is különféle játékos ismeretterjesztő programokkal érkezik, a kitelepülő Vöröskereszt pedig a véradókat várja.

Az ország első egyeteme 1935-ben

A sportosabbak kipróbálhatják magukat utcai kosárlabdában, benevezhetnek büntetődobó-versenyre is és tollaslabdázhatnak.

Az eseményen ingyenesen látogatható lesz a Nádor Galéria, az Egyetemtörténeti Kiállítás, illetve a Klimó Könyvtár ideiglenes kiállítása is.

Az egyetem szülinapján fellép majd a PTE Táncegyüttes, a Zinger zenekar, a Pítherapy rapbanda, és meghallgathatjuk a Pannon Gyermekkórust is, de persze a nap csúcspontja az eseményt záró Halott Pénz koncert lesz. A népszerű pécsi sztáregyüttes fellépésén hallhatják először élőben a pécsiek az új Otthon című számukat, a PTE új dalát.

További információ az ünnepnapról.